fbpx

Громади Рівненщини працюють над підвищенням продовольчої безпеки

Рубрика Новини
МістоРівне

Представники громад з Рівненської, Львівської, Тернопільської, Волинської, Івано-Франківської та Закарпатської областей стали учасниками інформаційної сесії на тему «Формування продовольчого резерву, взаємодія ОМС, ВА та О/РВА у сфері продовольчої безпеки». Захід організувала команда регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Рівненській області.

Як повідомив керівник регіонального офісу Руслан Сивий, експерти U-LEAD  роз’яснили учасниками заходу нормативне регулювання взаємодії ОМС та регіональних органів виконавчої влади в сфері забезпечення продовольчої безпеки та обговорили основні напрямки роботи органів місцевого самоврядування у сфері забезпечення продовольчої безпеки в громаді.

З представниками громад з шести областей заходу України працювали, керівник Регіонального офісу U-LEAD у Луганській області Ігор Агібалов та  радниця з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу U-LEAD  у Рівненській області Ірина Кондратюк.

Керівниця Регіонального офісу U-LEAD у Запорізькій області Тетяна Бордюг наголошувала, що  органи місцевого самоврядування повинні співпрацювати з обласними та районними військовими адміністраціями у сфері продовольчої безпеки.

«У кожній області основним суб’єктом моніторингу стану продовольчої безпеки є обласні військові адміністрації, на які покладені низка завдань, зокрема й аналіз попиту та пропозиції на основні види сільськогосподарської продукції. Також здійснюється постійне оновлення переліку підприємств та організацій, які відіграють важливу роль у функціонування агропромислового сектору», – зазначила експертка.

Наголошувалося, що органи місцевого самоврядування повинні розробляти місцеві програми самозабезпечення харчовими продуктами та створювати усі можливості для цього

За словами керівника Регіонального офісу U-LEAD у Луганській області Ігоря Агібалова, важливою складовою продовольчої безпеки є формування продовольчого резерву як елементу мобілізаційної підготовки. Продовольчий резерв формується на основі аналізу низку даних, які стосуються сільськогосподарського сектору в конкретній громаді.

Зазначалося, що продовольчий резерв дозволяє розуміти ситуацію із забезпеченням продуктами харчування закладів охорони здоров’я, освіти,  стаціонарних відділень центрів надання соціальних послуг, інших установа, внутрішньо переміщених осіб та жителів громади загалом.

«Джерелами фінансування продовольчого резерву можуть бути державний і місцевий бюджети, кошти підприємств, які діють в громадах. Якщо фінансування виділяється з бюджету місцевої ради, то для цього необхідно розробити бюджетний запит та паспорт бюджетної програми», – розповіла радниця з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу U-LEAD  у Рівненській області Ірина Кондратюк.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль