fbpx
Голосуйте!
00
Днів
00
Годин
00
Хвилин
00
Секунд
Голосування завершене
до закінчення голосування

Громади Прикарпаття вивчали питання фінансування добровольчих формувань територіальної оборони

Для громад Прикарпаття  провели інформаційну сесії на тему «Фінансування добровольчих формувань територіальної громади». Захід організувала команда Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Івано-Франківській області.

Радниця з питань муніципальних фінансів та управління Оксана Швець, розповіла, що практично з перших днів війни в громадах Івано-Франківської області розпочали створюватися добровольчі формування територіальної оборони. В законодавстві є чимало нововведень, що стосуються забезпечення діяльності добровольчих формувань у громад.

Учасники інформаційної сесії ознайомилися з особливостями фінансування добровольчих формувань територіальних громад, включаючи питання  харчування та надання іншої підтримки для підрозділів територіальної оборони.

З фахівцями громад Івано-Франківщини працювали Марина Гончаренко, Анатолій Матвіюк та Олег Черниш, радники з питань муніципальних фінансів та управління U-LEAD.

 «Територіальна оборона є частиною національного супротиву. Загалом це система загальнодержавних, воєнних і спеціальних заходів, що здійснюються в мирний час та в особливий період з метою протидії воєнним загрозам, а також для надання допомоги  у захисті населення та територій», – зазначила Марина Гончаренко, радниця з питань муніципальних фінансів та управління U-LEAD у Харківській області.

Також радниця розповіла учасникам заходу про типові приклади назв, цілей та завдань місцевих програм, які вже прийняті та діють в низці громад України задля підтримки добровільних формувань територіальної оборони.

«Одним із завдань програми може бути сприяння покращанню матеріально-технічної бази для розміщення окремого батальйону територіальної оборони громади та навчально-матеріальної бази для підготовки окремого батальйону територіальної оборони, шляхом надання субвенції з бюджету територіальної громади державному бюджету», – підкреслила експертка.

Кошти з бюджету територіальної громади можуть витрачатися на забезпечення належних умов для діяльності батальйону територіальної оборони, проведення медичного обстеження членів ДФТГ, оплату послуг з тимчасового розміщення, проживання та харчування членів добровільних формувань тощо.

Експерти ознайомили представників громад з особливостями фінансового забезпечення харчування підрозділів територіальної оборони та оплати комунальних послуг в закладах освіти, де розміщено підрозділи.

«Харчування тероборони в закладах освіти можливе в разі прийняття місцевої програми або внесення змін до існуючих програм на предмет забезпечення безоплатним харчуванням членів тероборони на період запровадження воєнного стану в Україні», – розповів Анатолій Матвіюк.

Щодо оплати комунальних послуг за розміщення тероборони в закладах освіти, то за словами експерта, рішенням виконавчого комітету визначаються заклади освіти в яких буде проводитися розміщення членів ДФТГ на підставі п.п.3,4.17 п.1 ст.8 ЗУ «Про правовий режим воєнного стану».

Учасники заходу дізналися про процедуру передачі автотранспорту для підрозділів ДФТГ, включаючи придбання та списання пального для них.

У кінцівці заходу експерти розповіли про грошову допомогу сім’ям загиблих військовослужбовців.

«Виплата одноразової грошової допомоги здійснюється за рахунок коштів, передбачених у держбюджеті на відповідний рік для Міноборони, розвідувальних органів та інших центральних органів виконавчої влади, які мають у своєму підпорядкуванні військові формування. Якщо виплати будуть здійснюватися з місцевого бюджету, то орган місцевого самоврядування має прийняти відповідну програму соціального спрямування», – повідомлялося під час інформаційної сесії.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «ULEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. ULEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль