fbpx
Голосуйте!
00
Днів
00
Годин
00
Хвилин
00
Секунд
Голосування завершене
до закінчення голосування

Громади Прикарпаття продовжують вивчати механізми громадської участі

Триває серія навчальних заходів для територіальних громад із Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей, які за підтримки «U-LEAD з Європою»  налагоджують  співпрацю з данським муніципалітетом Гульборсгунн.

На базі регіонального офісу U-LEAD в Івано-Франківській області відбувся другий онлайн-семінар, який стосувався розвитку механізмів громадської участі в територіальних громад.  Від Прикарпаття в ініціативі беруть участь Городенківська, Галицька та Долинська територіальні громади.

За словами Руслана Панасюка, керівника регіонального офісу U-LEAD в Івано-Франківській області, ми розпочали роботу над важливим напрямком – механізмами громадської участі. Вже відбувся перший захід, а сьогодні ми продовжимо роботу у практичному вимірі та більш детально розглянемо інструменти громадської участі, які діють в громадах.

Ірина Гайдучик, експертка з теми «Місцева демократія та залучення мешканців» нагадала учасниками заходу, що кінцевим результатом їхньої роботи в рамках ініціативи будуть напрацьовані разом з фахівцями територіальних громад місцеві програми залучення громадян до прийняття рішень.

Експертка розпочала роботу з огляду статутугромади як основний акт локальної нормотворчості.  «Статут має враховувати історичні, національно-культурні, соціально-економічні та інші особливості здійснення місцевого самоврядування. Також цей документ має регулювати процедуру громадських слухань,  місцевих ініціатив, електронних петицій та інших форм локальної демократії. Важливо, що проєкт статуту пройшов громадське обговорення та був погоджений жителями громади», – підкреслила експертка.

Учасники заходу ознайомилися також з елетронними петиціями, місцевими ініціативами та дорадчо-консультативними органами. Ірина Гайдучик детально аналізувала кожен інструмент, розповідаючи про типові помилки при їх запровадження та користуванні.

Також учасники семінару ділилися власним досвідом з впровадженням інструментів участі в територіальних громадах. Завдяки роботам в групах та інтерактивним завданням вдалося налагодити якісний комунікаційний майданчик для обміну досвідом та думками щодо розвитку механізмів учасницької демократії.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «ULEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. ULEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль