fbpx

Громадська активність для жителів Шепетівщини

Рубрика Новини
Сьогодні, коли ми говоримо про децентралізацію та активацію процесів самоврядування, питання розбудови громадського врядування – цілком логічне. Про те, як жителі Шепетівщини можуть реалізуватись у громадському секторі, розповідає координаторка проєкту «Центр розвитку громадської активності» в Хмельницькій області Ольга Мороз.

Сьогодні, коли ми говоримо про децентралізацію та активацію процесів самоврядування, питання розбудови громадського врядування – цілком логічнеПро те, як жителі Шепетівщини можуть реалізуватись у громадському секторі, розповідає координаторка проєкту «Центр розвитку громадської активності» в Хмельницькій області Ольга Мороз.

У цій сфері вона вже не перший рік та встигла стати консультанткою та координаторкою проєктів, зокрема і в Шепетівському районі. З кінця минулого року є координаторкою від Центру розвитку громадської активності в Хмельницькій області.

Центр  розвитку громадської активності – можливості для Шепетівщини

– Наш проєкт реалізовує громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» за підтримки Європейського фонду за демократію (EED), – говорить Ольга Мороз.

Проєкт охоплює шість областей України: Тернопільську, Івано-Франківську, Львівську, Рівненську, Хмельницьку та Чернівецьку. В рамках проєкту проводяться щоквартальні форуми та тренінги на різну тематику: проєктний менеджмент, комунікація, інструменти участі тощо.

– Центр розвитку громадської активності – це можливість отримати консультації з правових, фінансових та фандрейзингових питань. Центр дає змогу як молодим активістам і тим, хто давно у цій сфері і хоче швидко отримати необхідну інформацію, навчитись нового, заручитись підтримкою однодумців.

У рамках проєкту була створена група «Платформа активістів Хмельниччини» як майданчик для комунікації та налагодження співпраці між громадськими активістами з Хмельницької області. Тут публікуються актуальні новини та можливості, які можуть бути цікавими для громадського сектору. 

– Ми прагнемо активізувати мешканців для розвитку громади, впроваджувати сучасні технології в управління та допомогти налагодити комунікацію між місцевими органами влади, представниками бізнесу та жителями в місті Хмельницькому та Хмельницькій області. В тому числі і у Шепетівському районі, – коментує Ольга Мороз.

Експерти проєкту надають консультації з:

  • правових питань;
  • фінансового менеджменту;
  • фандрейзингу та проєктного менеджменту.

Усі охочі можуть скористатися послугами та отримати консультації з низки питань через спеціальну форму на сайті проєкту.

– Нещодавно, ми записали відео-інструкцію «Як створити свою Громадську організацію?». Відео підготувала команда громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» з експертом з інструментів громадської участі у прийняті рішення Василем Марцинкевичем. У матеріалі кожен може дізнатися про основні етапи створення майбутньої громадської організації.

На сайті регулярно публікуються щомісячні дайджести актуальних грантових можливостей, багато цікавого можна дізнатися з рубрик #ЛідериЗмін та #ЗапальнаРозмова.

COVID-19 став випробуванням, що консолідувало сили команди

Кожна організація по-своєму пережила кризу. Команда ще більше об’єдналася і разом почала шукати нові  шляхи вирішення. Більшість організацій перейшли в онлайн, але не всі змогли швидко переформатуватися. Лише підтримка один одного та ефективна комунікація допомогла пережити кризу.

– Наприклад, заходи в рамках проєкту «Центр розвитку громадської активності» проводяться в офлайн та онлайн форматах. Команда проєкту забезпечує онлайн-трансляції тренінгів чи форумів, щоб до них доєднувалися учасники, які не змогли відвідати захід. Також багато проводиться вебінарів та онлайн-консультацій, які в умовах пандемії вже давно стали звичною справою для кожного, – додає Ольга Мороз.

Кількість можливостей не обмежилась – змінились формати роботи

Інформація про заходи постійно оновлюється і висвітлюється в групі «Платформа активістів Хмельниччини»,  де кожен охочий може долучитися. Вся інформація публікується на сайті проєкту та сторінці в соціальній мережі Facebook.

– З нещодавно анонсованих – це тренінг «Бюджет участі, електронні петиції, громадські слухання та інші методи впливу на владу». Учасники заходу більше дізнаються про інструменти участі, особливості їх впровадження та використання, розглянуть діяльність консультативно-дорадчих органів і не тільки, – коментує Ольга Мороз, – із Хмельниччини відібрано 5 учасників, які будуть активно навчатися і в майбутньому впроваджувати інструменти участі.

Усіх небайдужих до майбутнього своєї громади Ольга Мороз закликає до комунікації:

Якщо є ідея чи пропозиція, то  кожен, може написати в повідомлення групи «Платформа активістів Хмельниччини» або мені в особисті повідомлення. Ми завжди раді співпраці.

Джерело – Північ Хмельниччина

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль