fbpx

Громадам Закарпаття розповіли, якою буде освітня субвенція у 2023 році

Рубрика Новини
МістоУжгород

Нині питання номер один, яке цікавить більшість територіальних громад та освітян загалом – це освітня субвенція у 2023 році. Експерти «U-LEAD з Європою» регулярно проводять заходи, які стосуються теми освіти, щоб громади отримували оперативну та достовірну інформацію.

Нещодавно на базі регіонального офісу U-LEAD у Закарпатській області відбулася інформаційна сесія, яка стосувалася саме теми розподілу освітньої субвенції у 2023 році.

З представниками громад працював експерт «U-LEAD з Європою» Сергій Дятленко. Експерт ознайомив учасників з основними принципами розподілу та використання освітньої субвенції у 2023 році, пояснив наявні варіанти компенсації недостачі фінансування та надав інші важливі роз’яснення.

«Розрахунок освітньої субвенції у 2023 році має певні зміни. Так, гроші «ходять» за дитиною до рівня громади, а далі розпорядник коштів вищого рівня застосовує механізм розподілу коштів між закладами. Розрахунок не залежить від кількості вчителів, шкіл та їх ступенів, важливу роль відіграють кількість дітей, відсоток сільського населення та площа громади. Школи в малих селах впливають на пониження РНК, а відтак – на збільшення субвенції.», – розповів Сергій Дятленко.

Як показують розрахунки,  цьогоріч освітня субвенція для кожної громади менша на 20% від минулорічної. Відповідно експерт навів приклади інструментів компенсування недостачі освітньої субвенції, які включать призупинення діяльності шкіл (ступенів), оптимізації та об’єднання паралельних класів, вилучення годин гурткової роботи, скасування груп продовженого дня, дофінансування з місцевих бюджетів тощо.

За словами Сергія Дятленка, громадам із заходами компенсування недостачі освітньої субвенції необхідно бути обережними та добре продумувати кожен крок, оскільки певні неправильні дії можуть негативно відобразитися на якості надання освітніх послуг, рівні заробітних плат педагогічних працівників, їхній мотивації працювати тощо.

«Оптимальними варіантами для здійснення компенсування недостачі освітньої субвенції вважаються виділення додаткових коштів з місцевих бюджетів та економія у видатковій частині», – підкреслив експерт.

Зазначимо, що в заході взяли участь освітяни з Рівненської, Івано-Франківської та Закарпатської областей.
Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль