fbpx

Громадам Львівщини повідомили як фінансуватиметься медицина у 2023 році

Рубрика Новини
МістоЛьвів

Фінансування закладів охорони здоров’я входить в число пріоритетних завдань для органів місцевого самоврядування. В умовах війни та реформи медицини змінилася процедура фінансування. Команда регіонального офісу U-LEAD у Львівській області організувала інформаційну сесію для представників громад шести областей заходу України.

«Багато органів місцевого самоврядування вже прийняли бюджет на 2023 рік, деякі ще працюють над цим. Процедура фінансування медицини викликає в органів місцевого самоврядування чимало запитань. Наші експерти тримають руку на пульсі останніх подій та підготували деякі роз’яснення, які допоможуть громадам правильно виконувати фінансові операції для фінансування закладів охорони здоров’я», – зазначила керівниця регіонального офісу U-LEAD у Львівській області Галина Хрущак.

Радник з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Волинській області Анатолій Матвіюк розповів учасникам інформаційної сесії про джерела фінансування закладів охорони здоров’я.

За словами експерта, такі джерела складають цілий комплекс послуг, які надаються для закладів охорони здоров’я. Наприклад, це можуть бути кошти з державного чи місцевого бюджетів, кошти отриманні за надання закладами платних послуг, благодійні внески тощо.

«Якщо ми говоримо за місцевий бюджет, то кошти мають виділятися під певні місцеві програми. Це можуть бути програми  розвитку та підтримки охорони здоров’я, програми громадського здоров’я, кошти інших місцевих бюджетів через інструмент міжмуніципального співробітництва. Органи місцевого самоврядування часто надають кошти для компенсації енергоносіїв та комунальних послуг. Важливо, щоб перед напрацюванням певної програми проводився аналіз ресурсів та фінансових потреб закладів охорони здоров’я», – зазначив фахівець.

Також Анатолій Матвіюк нагадав представникам громад основні повноваження ОМС щодо діяльності закладів охорони здоров’я, до яких входять створення, ліквідація чи реорганізація таких закладів, затвердження планів їх розвитку, створення наглядових рад тощо.

Важливим в діяльності закладів охорони здоров’я є їхня фінансова стійкість. Ірина Алеєва, радниця з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу U-LEAD у Сумській області, наголосила, що органи місцевого самоврядування мають провести детальний аналіз фінансового стану закладів охорони здоров’я, включаючи вивчення структури доходів, основних джерел фінансування та його обсягів, можливостей збільшення кількості пацієнтів тощо.

Експертка підкреслила, що ефективним інструментом забезпечення фінансової стійкості закладу охорони здоров’я є фінансовий план, основне завдання якого – збільшення показників рентабельності діяльності підприємства, його активів та власного капіталу.

Додатковим інструментами можуть стати напрацьовані бізнес-плани розвитку медичних закладів, які включатимуть показники надходження від надання різного виду послуг, кількість пацієнтів, які обслуговуються, рівень охоплення послуг тощо.

Також учасникам інформаційної сесії розповіли про кампанію  контрактування НСЗУ закладів охорони здоров’я на 2023 рік, яка має свої особливості, та проаналізували нововведення у нормативному регулюванні охорони здоров’я.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «ULEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. ULEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

 

 

 

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль