fbpx

ГО «ДІЄ»: повага, гідність, взаємодопомога та особистісне зростання жінок

Громадську організацію «ДІЄ. Добрі Ідеї Єднають» було засновано на початку серпня 2018 року. А розпочалося все з активної діяльності Молодіжної ради Печеніжинської ТГ, що на Прикарпатті. За період діяльності консультативно-дорадчого органу активістки Марія Козьменко та Марія Луцак зрозуміли, що спільними зусиллями можна досягати змін, будувати власне майбутнє та впливати на майбутнє своєї громади. Так вони і стали засновницями громадської організації в Печеніжинській громаді. Хоча ця громадська організація ще дуже юна, проте вже зуміла заявити про себе на теренах Івано-Франківщини і навіть розпочала складати пазл власної історії успіху.

Основною метою організації є об’єднання громадян для відстоювання та захисту своїх конституційних прав і свобод, поширення демократичних цінностей, гендерної рівності, залучення молоді до процесів прийняття рішень та інтерпретація культурної спадщини громади. Важливою для організації є робота з молоддю. Після проведення аналізу потреб, визначили першочерговим створення молодіжного центру в громаді. Здобувши перемогу в конкурсі субгрантування від ГО «Центр Політичних Студій» в рамках Програми DOBRE вдалося відкрити громадський простір Liberty Space, за період діяльності якого проведено понад 50 заходів та залучено приблизно 1000 осіб. Простір став місцем для навчання, розвитку, дозвілля…

Наступним важливим кроком для членкинь організації була участь в Академії Жіночого Лідерства, організованої Українським Жіночим Фондом в партнерстві з Національним Демократичним Інститутом (NDI). Завдяки участі в Академії жінкам вдалося реалізувати проєкт «Майстерня особистісного зростання жінок Печеніжинської ОТГ», де вони організували для жительок громади серію інтерактивних занять, кіноклуб, книжковий клуб, клуб з вивчення англійської мови, клуб з навчальних симуляційних ігор, а також гурток hand made, де спільно з жінками розробили дизайн та виготовили екосумки. Після завершення проєкту Майстерня продовжує свою роботу і гуртує навколо себе ініціативних дівчат та жінок.

В громадській організації «ДІЄ. Добрі Ідеї Єднають» вважають, що основним її досягненням є те, що після цього проєкту вдалося значно підсилити ГО, до команди приєднали дві випускниці Майстерні і стали її членкинями, також вони стали частиною всеукраїнської мережі випускниць АЖЛ і тепер мають товаришок, порадниць у багатьох куточках України.

Нашій команді завжди була цікава сфера соціального підприємництва, наголосили в ГО. За підтримки Isar Ednannia вдалося розробити бізнес-модель з соціального підприємництва у межах «Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства», що фінансується через Агентство США з міжнародного розвитку.

Багато громад турбує питання поводження з твердими побутовими відходами, ГО «ДІЄ» не залишилася осторонь цієї проблеми. Вона дбає про екологічну освіту школярів. У цьому напрямку теж є успіхи. Адже уже більше двох років як при Печеніжинському ліцеї діє клуб «Юні лісові рейнджери» за фінансової підтримки БФ «Центр громадських ініціатив» та Лісової служби США. Тепер учнівська молодь під менторством учасниць ГО займається просвітницькою діяльністю з природоохоронних тем, висаджують дерева, організовують толоки, пропагують роздільне сортування сміття.

Нині членкині здійснюють діяльність в рамках проєкту «Жінки України: залучені, спроможні, незламні», що впроваджується організацією «Пакт» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Канади. Основною метою є розбудова потенціалу місцевих жіночих правозахисних організацій, об’єднання зусиль, сприяння зміцненню прав та розширенню можливостей жінок та дівчат.

Одна з учасниць організації Мар’яна Федус є амбасадоркою програми FIRST LEGO League в Україні.

Голова ГО «ДІЄ» Марія Луцак наголосила: «Найціннішим ресурсом ГО «ДІЄ» є наша команда. Ми з дівчатами працюємо в різних галузях, але, водночас, маємо спільні цінності: повага, гідність і взаємодопомога. Жіноча солідарність – це про нас».

А заступниця голови ГО «ДІЄ» Марія Козьменко найбільше пишається тим, що за короткий період часу організації вдалося втілити в життя чимало ініціатив і проєктів. Та одним з найбільших досягнень, на її думку, є створення громадського простору й започаткування неформальної освіти для молоді, а також розвиток жіночого лідерства через впровадження Майстерні особистісного зростання жінок. Ще одним важливим здобутком, який надихає, є перемога у конкурсі Кращі практики молодіжної роботи 2019, де молодіжний центр Liberty Space увійшов в десятку кращих в Україні, підкреслила Марія Козьменко.

Матеріал підготувала координаторка проєкту «Центр розвитку громадської активності» в Івано-Франківській області Оксана Процюк. Проєкт реалізовує громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад», за підтримки Європейського фонду за демократію (EED).

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль