fbpx

Громади створюють комісії з питань безпеки

Рубрика Новини

Для забезпечення належного рівня цивільного захисту громади створюють спеціальні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Експерти U-LEAD надали роз’яснення щодо створення таких комісій, розглянули основні повноваження та проаналізували механізми фінансування.

В умовах воєнного стану громадам України на перше місце ставлять питання безпеки своїх жителів. Програма «U-LEAD з Європою» продовжує надавати їм комплексну консультаційну підтримку. Днями наші експерти провели дві інформаційні сесії щодо організації діяльності комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

«Останні два місяці ми регулярно проводимо заходи з безпекових питань. За цей час ми розглядали процедуру створення укриттів та пунктів незламності у громадах, говорили про координацію роботи добровільних формування цивільного захисту та інші питання. Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій відіграють важливу роль у забезпеченні належного рівня безпеки та цивільного захисту в громах. В умовах війни робота цих комісій дуже важлива, тому в громадах повинні знати алгоритм їх створення, основні повноваження та розуміти механізм фінансування для забезпечення їхньої роботи», – зазначив керівник Регіонального офісу U-LEAD у Кіровоградській області та модератор заходу Олег Яременко.

Керівник Регіонального офісу на Миколаївщині Олег Ільницький розповів про систему організації цивільного захисту на території України:

«В межах цієї системи створюється територіальна підсистема, яка охоплює регіональний рівень та складається додатково з субланок громад. У кожній громаді має бути створена та налагодження система цивільного захисту, яка охоплюватиме всі населенні пункти».

Олег Ільницький нагадав про повноваження органів місцевого самоврядування у сфері безпеки, які включають забезпечення цивільного захисту на відповідній території, створення аварійно-рятувальних служб, формувань та спеціалізованих служб цивільного захисту, пожежно-рятувальних підрозділів та інших формувань.

«Створення комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій — одне із завдань ОМС задля забезпечення належного рівня цивільного захисту. Такі комісії є постійно діючим органом, який утворюється виконавчим органом міської, селищної та сільської ради, для координації діяльності підприємств, установ та організацій, пов’язаної із забезпеченням техногенно-екологічної безпеки, захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій, запобігання виникненню надзвичайних ситуацій і реагування на них», — наголосив фахівець.

Основний напрямок діяльності комісій з питань ТЕБ та НС полягає у координації роботи усіх підприємств, установ, організацій щодо здійснення заходів цивільного захисту та техногенно-екологічної безпеки, розроблення і виконання цільових програм.

«У залежності від безпекової ситуації та рівня загрози комісія забезпечує готовність до дій всіх служб та здійснює спостереження за станом довкілля, обстановкою на об’єктах промисловості, прилеглих територіях. В окремих випадках утворює штаб з ліквідації надзвичайної ситуації та створює належні умови для його роботу», – зауважив Олег Ільницький.

Олег Яременко проаналізував нормативну базу організацію роботи комісій з питань ТЕБ та НС. Експерт навів ключові статті кодексу Цивільного захисту України від 02.10.2012 р. та детально зупинився на Постанові Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 р. №409 «Про затвердження Типового положення про регіональну комісію з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій».

«Першим етапом створення комісії є підготовка питань для розгляду на сесії місцевої ради, після чого має відбуватися сесія і голосування за відповідні проєкти рішень. Третім та фінальним етапом є затвердження положення про комісію та її посадового і персонального складу виконкомом ради», – пояснив він.

Експерт наголосив, що положення про діяльність комісії з питань ТЕБ та НС має містити нормативне забезпечення її діяльності та визначати основні завдання.

Учасники інформаційної сесії дізналися й про механізми фінансування заходів, які ухвалюються комісією з питань ТЕБ та НС. Радник з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу у Тернопільській області Сергій Триюда зазначив, що основними інструментами фінансування таких заходів є місцеві цільові програми, матеріальний резерв та резервний фонд:

«Комісія здійснює координацію діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо розроблення і виконання цільових програм, здійснення заходів у сфері цивільного захисту та техногенно-екологічної безпеки. Таким чином рішення комісії обов’язково мають бути відображені в стратегічних документах громади, враховуватися при формуванні місцевих цільових програм та при здійсненні і фінансуванні заходів».

На завершення експерт розповів про механізми створення резервного фонду та резерву матеріалів.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль