fbpx

Форум локальної демократії або як представники «Команд змін» ділилися своїми здобутками

Рубрика Новини

У Тернополі відбувся Форум локальної демократії, який проходив в рамках проєкту «Школа локальної демократії 2.0». Учасники заходу підбивали підсумки своєї роботи під час проєкту та презентували результати запровадження у своїх громадах інструментів участі громадськості.

«Сьогодні фінальний захід нашого проєкту, на якому учасники ділитимуться своїм здобутками. Хочеться акцентувати увагу на ваших напрацюваннях, оскільки наше завдання, щоб громади ставали ближчими до людей. Важливо не просто впровадити якийсь інструмент участі, необхідно, щоб він ефективно працював. Якщо громади будуть більш відкритті, у них діятимуть інструменти прямої демократії – це дозволить побудувати ефективну комунікацію між владою та громадськістю», – зазначив Рустам Ергешов, заступник керівника ГО «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад».

Першими про свої успіхи розповіли представники Шацької ОТГ Рівненської області. У громаді в рамках проєкту вдалося запровадити два інструменти участі – громадський бюджет та регламент бюджету.

«У нашій громаді зазначені інструменти справді діють та використовуються. Ми проводимо регулярну інформаційну кампанію, щоб люди знали про ці інструменти та користувалися ними. Ми віримо, що це допоможе нам побудувати зовсім інший формат роботи з громадськістю», – ділиться Людмила Цевух, в.о. голови Шацької ОТГ.

У Копичинецькій громаді Тернопільської області «Команда змін» змогла впровадити п’ять інструментів участі – загальні збори за місцем проживання, місцеві ініціативи, громадській слухання, електронні петиції та консультації з громадськістю. За словами Андрія Фика, заступника голови Копичинецької ОТГ, кожен інструмент детально обговорювався на сесії з депутатським корпусом, аналізувався його вплив та користь для громади.

«Депутати підтримали нашу ініціативу, після чого по кожному інструменту були затвердженні положення. Процес був складним, але результати не змусять себе довго чекати, оскільки жителі громади побачили, що ми працюємо відкрито та прозоро», – підсумував Андрій Фик.

Загалом, протягом реалізації проєкту, учасникам у своїх громадах вдалось запровадити близько 30-ти нових інструментів громадської участі.

Нагадаємо, що в проєкті брали участь 10 «Команд змін із об’єднаних громад заходу України. Кожна Команда зміни складалась з 3-х осіб, які є представниками депутатського корпусу, виконавчих органів місцевої ради та громадського діяча.

Також на форумі був презентований довідник, який став підсумком усього проєкту «Школа локальної демократії 2.0». У збірник увійшли кращі практики учасників проєкту по впровадженні інструментів участі в своїх громадах. У довіднику можна знайти короткий опис громад-учасниць проєкту, перелік запроваджених інструментів, історії успіху та відгуки учасників про сам проєкту та поїздку в Івано-Франківську область.

Наприкінці заходу представники «Команд змін» отримали сертифікати про активну участь та успішне виконання усіх завдань в рамках проєкту «Школа локальної демократії 2.0». 

Проєкт «Школа локальної демократії 2.0.» реалізовують громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» спільно з Тернопільським регіональним відділенням «Асоціації міст України» за підтримки фонду NED.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль