fbpx

Фінансисти громад навчалися складати паспорти бюджетних програм під час воєнного стану

Рубрика Новини
МістоЛьвів

Експерти Програми «U-LEAD з Європою» продовжують надавати комплексну консультаційну підтримку з різних питань діяльності органів місцевого самоврядування. Застосування програмно-цільового методу у бюджетному процесі: складання паспортів бюджетних програм – саме на таку тему відбулася інформаційна сесія для громад трьох областей – Львівщини, Рівненщини та Тернопільщини. Подію організували в регіональному офісі U-LEAD у Львівській області.

За словами керівниці регіонального офісу U-LEAD у Львівській області Галини Хрущак, у минулому році та на початку 2023 року фінансисти зіткнулися з численними змінами, які стосуються фінансових питань та бюджетного процесу. «Громади отримали нові виклики при обрахунку освітньої субвенції, фінансування медицини та інших галузей, складанні паспортів бюджетних програм. Всі ці питання потребують аналізу, вивчення та фахових роз’яснень, які підготували експерти U-LEAD», – додала вона.

Основна мета інформаційної сесії – ознайомити представників громад із законодавчими вимогами та підходами до складання паспортів бюджетних програм, які діють в умовах воєнного стану.

З територіальними громадами працювали радники з питань муніципальних фінансів та управління «U-LEAD з Європою» Вікторія Невмержицька, Наталя Любченко та Юрій Голинський.

Учасникам навчального заходу розповіли про взаємодію розпорядників в процесі формування та затвердження паспорту бюджетної програми та основні вимоги, терміни їх складання.

«Протягом 30-ти днів після прийняття рішення про місцевий бюджет головні розпорядники бюджетних коштів розробляють проєкти паспортів бюджетних програм та надають їх місцевому фінансовому органу на погодження. Згодом фінорган має 10 днів для вивчення паспортів та їх погодження, які мають бути затверджені в подальшому головними розпорядниками бюджетних коштів. Протягом 45 днів від дня набрання чинності рішенням про місцевий бюджет ці паспорти мають бути затверджені наказами головних розпорядників», – нагадала присутнім Вікторія Невмержицька.

Також розглядалися основні вимогли формулювання у паспорті бюджетної програми її мети та завдань, цілей державної політики, та напрямків використання бюджетних коштів.

Радник з питань муніципальних фінансів та управління регіонального офісу U-LEAD у Львівській області Юрій Голинський наголошував на необхідності проведення оцінки прогресу та результатів виконання бюджетних програм.

Експерт підкреслив, що критерії оцінки визначенні в законодавстві та включають в себе як кількісні, так і якісні показники. Також акцентувалося на важливості застосування гендерно-орієнтовного підходу в бюджетному процесі, який дозволить вдосконалити процес прийняття управлінських рішень та підвищить результативність самих паспортів бюджетних програм.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «ULEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. ULEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль