fbpx

Фахівці громад Львівщини більше дізналися про вчинення старостами нотаріальних дій

Рубрика Новини
МістоЛьвів

Покращення якості надання адміністративних послуг, у тому числі нотаріальних дій, одне з ключових завдань реформи децентралізації. У громадах активно працюють над налагодженням системи вчинення нотаріальних дій старостами в межах їхніх старостинських округів.

Команда регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Львівській області, розуміючи актуальність тематики, провела інформаційну сесію для громад Львівщині, у якій взяли участь більше 100-та учасників.

«Ми продовжуємо проводити заходи, які стосуються діяльності старост. Чимало старост львівських громад брали участь в ініціативі ULEAD «Кроки для старост». Ми вже неодноразово обговорювали тему вчинення нотаріальних дій, але тема складна та важлива, тому потребує додаткового вивчення. Сподіваюся, що громади отримають відповіді на свої запитання», – зазначила Галина Хрущак, керівниця регіонального офісу U-LEAD у Львівській області.

За словами Ігоря Титла, Першого заступника начальника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів), у населених пунктах територіальних громад нотаріальні дії вчиняють посадові особи органів місцевого самоврядування, а саме старости. Ми детально проговоримо усі питання щодо цієї тематики, щоб допомогти старостам якісно виконувати покладенні на них функції.

Як зазначив Андрій Крохмальний, заступник начальника Управління – начальник центрального відділу з питань нотаріату Управління нотаріату Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів), нотаріат в Україні – це  система органів і посадових осіб, на яких покладено обов’язок посвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняти інші нотаріальні дії, передбачені законом, з метою надання їм юридичної вірогідності.

У сільських населених пунктах уповноважені на це посадові особи органу місцевого самоврядування вчиняють такі нотаріальні дії:

  • вживають заходів щодо охорони спадкового майна;
  • посвідчують заповіти (крім секретних);
  • видають дублікати посвідчених ними документів;
  • засвідчують вірність копій (фотокопій) документів і виписок з них;
  • засвідчують справжність підпису на документах;
  • видають свідоцтва про право на спадщину;
  • видають свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя в разі смерті одного з подружжя.

Експерт детально проговорив з представниками громад порядок вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування, включаючи аналіз чинного законодавства та розгляд практичних ситуацій.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «ULEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. ULEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль