fbpx

Експерти U-LEAD розповіли громадам Волині про фінансування добровольчих формувань ТРО

Рубрика Новини
МістоЛуцьк

У громадах Волинської області з перших днів повномасштабної війни почали активно створюватися добровільні формування територіальної оборони. Новостворені підрозділи потребували відповідного оснащення та фінансової підтримки зі сторони органів місцевого самоврядування для повноцінного функціонування. Для представників громад Волині команда Регіонального офісу  «U-LEAD з Європою» у Волинській області організувала інформаційну сесію на тему «Фінансування добровольчих формувань територіальної громади».

«Всі ми працюємо в складний час, коли на дворі війна. Ми з перших днів підтримуємо громади та консультуємо їх. Нині для територіальних громад на перше місце виходить оборона, зокрема це стосується діяльності добровольчих формувань територіальної допомоги. Наша команда та експерти ULEAD підготували для громад фахові роз’яснення з найбільш складних питань», – підкреслив Анатолій Пархом’юк, керівник Регіонального офісу  «U-LEAD з Європою» у Волинській області.

Учасники заходу ознайомилися з нормами законодавства та прикладами місцевих програм підтримки добровольчих формувань, аналізувалися облік та списання товарно-матеріальних цінностей для підрозділів територіальної оборони.

З громадами Волинської області працювала Олена Савченко, радниця з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу U-LEAD в Кіровоградській області.

«Органи місцевого самоврядування  беруть участь у підготовці та виконанні завдань національного спротиву в мирний час та в особливий період, включаючи сприяння у створенні добровольчих формувань тероборони та забезпечення їх функціонування. Для фінансування добровольчих формувань з дотриманням усіх законодавчих норм органу місцевого самоврядування необхідно прийняти відповідну місцеву цільову програму, яка включатиме конкретні цілі та завдання», – наголосила Олена Савченко.

Експертка презентувала типові приклади назв, цілей та завдань місцевих програм, які вже прийняті та діють в низці громад України. Так, одним із завдань програми може бути сприяння покращанню матеріально-технічної бази для розміщення окремого батальйону територіальної оборони громади та навчально-матеріальної бази для підготовки окремого батальйону територіальної оборони, шляхом надання субвенції з бюджету територіальної громади державному бюджету.

«Кошти з бюджету територіальної громади можуть витрачатися на забезпечення належних умов для діяльності батальйону територіальної оборони, проведення медичного обстеження членів ДФТГ, оплату послуг з тимчасового розміщення, проживання та харчування членів добровільних формувань тощо», – розповіла експертка.

Представники громад дізналися про особливості фінансування харчування підрозділів територіальної оборони та оплати комунальних послуг в закладах освіти, де розміщено підрозділи.

За словами експертки, необхідно прийняти нову місцеву програму або внести зміни до існуючих програм на предмет забезпечення безоплатним харчуванням членів тероборони на період запровадження воєнного стану в Україні. Рішенням виконавчого комітету визначаються заклади освіти в яких буде проводитися розміщення та харчування членів ДФТГ.

Учасники інформаційної сесії дізналися про питання щодо грошової допомоги сім’ям загиблих військовослужбовців. Виплата одноразової грошової допомоги здійснюється за рахунок коштів, передбачених у держбюджеті на відповідний рік для Міноборони, розвідувальних органів та інших центральних органів виконавчої влади, які мають у своєму підпорядкуванні військові формування. Якщо виплати будуть здійснюватися з місцевого бюджету, то орган місцевого самоврядування має прийняти відповідну програму соціального спрямування.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «ULEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. ULEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль