fbpx
IV КОНКУРС АКТИВІСТІВ
00
Днів
00
Годин
00
Хвилин
00
Секунд
Заявки більше не приймаються
до закінчення прийому заявок

Експерти U-LEAD розповіли громадам Рівненщини та Буковини про новели трудового законодавства

Рубрика Новини
МістоРівне

Фахівці громад Рівненської та Чернівецької областей стали учасниками інформаційної сесії щодо трудових відносин в умовах воєнного стану. Захід організував регіональний офіс «U-LEAD з Європою» в Рівненській області.

За словами Михайла Шелепа, радника з питань децентралізації та місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану організація ефективної системи трудових відносин є важливим напрямком в роботі органів місцевого самоврядування, які повинні якісно налагодити цей процес. Введення воєнного стану внесло свої корективи в трудове законодавство, з яким громадам слід бути добре ознайомленими.

Інформаційну сесію для рівненських та чернівецьких громад  проводила радниця з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Миколаївській області Наталія Баланюк.

Експертка роз’яснила норми актуального законодавства про проходження служби в органах місцевого самоврядування, укладення, призупинення та розірвання дії трудових договорів, виконання трудових обов’язків, надання відпусток та інші нововведення в трудовому законодавстві в умовах воєнного стану.

15 березня 2022 року Верховна Рада ухвалила Закон “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”, який врегулював низку питань, пов’язаних із трудовим законодавством.

«Тривалість робочого часу працівників у період воєнного стану не може перевищувати 60 годин на тиждень, а тривалість щотижневого безперервного відпочинку може бути скорочена до 24 годин. На період воєнного стану також забороняється перенесення вихідних днів та скасовується заборона на залучення до робіт у вихідні, святкові і неробочі дні. Щодо роботи в нічний час, то в період дії воєнного стану не залучаються до роботи в нічний час без їх згоди вагітні жінки і жінки, які мають дитину віком до одного року, особи з інвалідністю, яким за медичними рекомендаціями протипоказана така робота. Нічним вважається час з 10 години вечора до 6 години ранку», – розповіла  Наталія Баланюк.

Фахівчиня проаналізувала основні зміни, які стосуються питань укладення, призупинення та розірвання дії трудових договорів. Також експертка зупинилися на актуальному питанні щодо надання відпусток та їх  видів під час воєнного стану.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «ULEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. ULEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль