fbpx

Експерти U-LEAD презентували громадам міжнародний досвід з організації медичної допомоги

Рубрика Новини

У «U-LEAD з Європою» організувала інформаційну сесію, на якій представники громад ознайомилися з кращими практиками функціонування медичних закладів у муніципалітетах Європи та США.

Система охорони здоров’я України перебуває в стадії реформування, а територіальні громаді відіграють важливу роль у цьому процесі. Експерти U-LEAD підтримують громади у їх прагненні збудувати ефективну мережу медичних закладів та надають усю консультаційну допомогу.

На базі регіонального офісу U-LEAD у Львівській області відбулася інформаційна сесія для шести регіонів заходу України. Представники громад та медичних закладів дізналися про найкращий міжнародний досвід з організації медичної допомоги на місцевому рівні.

«Уже кілька років відбуваються зміни в нашій системі охорони здоров’я, що тісно стосується територіальних громад. Органи місцевого самоврядування відповідають за реалізацію стратегії розвитку закладів охорони здоров’я. Самі ж заклади є вже реалізаторами того бачення, яке задається від засновників. Багато учасників заходу вже бачили роботу медичних закладів закордоном, деякі медики проходили стажування в таких установах. Наш захід покликаний презентувати найкращі кейси організації медичної допомоги, які можуть бути корисними територіальним громадам», – наголосила керівниця регіонального офісу U-LEAD у Львівській області Галина Хрущак.

За словами радника з охорони здоров’я «ULEAD з Європою» Володимира Гарасюка, експерти підготували огляд кращих практик діяльності закладів різних країн Європи та США, щоб наочно показати як різниться підхід до управління та надання медичних послуг в різних країнах.

Діяльність медичних сестер на рівні первинної медичної допомоги в Польщі та Фінляндії

Перший блок стосувався роботи медичної сестри в закладах охорони здоров’я Республіки Польща та Фінляндії. Зовнішній експерт «U-LEAD з Європою» Євген Мешко розповів про типові завдання медсестри на рівні первинної медичної допомоги. У польських закладах охорони здоров’я медичні сестри відповідають за домашні візити до пацієнтів, імунізацію та вакцинацію, лікування деяких хронічних хвороб та призначення ліків, визначення черговості надання медичних послуг тощо.

Євген Мешко розповів, що у Фінляндії медичні сестри володіють розширеними навиками з консультування та діагностики. У зону їхньої професійної відповідальності входять замовлення та проведення діагностичних досліджень, поглиблена фізіологічна та психологічна оцінка пацієнтів та їхнє сортування. Медсестри у Фінляндії повинні володіти відмінними комунікаційними навичками, щоб пацієнти відчували турботу, що є ключовим у їхній взаємодії.

Експерт відзначив, що чимало завдань збігаються з тими, які виконують медичні сестри в Україні, але підхід різниться.

«В Україні середні медичні працівники являються найбільшим кадровим ресурсом в закладах охорони здоров’я, потенціал яких використовується не повністю. Насправді в українських закладах охорони здоров’я медичні сестри не є автономними членами команди, вони є помічниками лікарів. Дуже часто такі працівники ведуть виключно паперову роботу, яка полягає у підготовці звітів чи довідок під керівництвом лікаря. У більшості випадків медичні сестри – це асистенти лікарів, хоча їхні професійні можливості значно більші», – зауважив експерт.

За його словами, в Україні слід розширити повноваження та збільшити роль медичної сестри на рівні первинної медичної допомоги. Такий підхід дозволить покращити доступність медичних послуг на місцевому рівні та компенсує дефіцит сімейних лікарів, що часто зустрічається в малих територіальних громадах. Євген Мешко зазначає, що в такий спосіб вдасться й зменшити навантаження на сімейних лікарів, які мають велику кількість пацієнтів та брак часу.

«Медичні сестри можуть розширити свою роботу у напрямку скрінінгів, профілактики та вакцинації. Також вони мають всі професійні навики для проведення навчання серед населення задля популяризації здорового способу життя та боротьби з хронічними захворюваннями. Законодавча база дає можливості для надання певної автономії медичним сестрам та розширення їхніх обов’язків», – підкреслює Євген Мешко.

Лікарні на місцевому рівні та функціонування мобільних медичних бригад

Реформування системи охорони здоров’я України покликане підвищити рівень надання медичних послуг на місцях та покращити матеріально-технічну базу лікарень. У багатьох територіальних громадах функціонують лікарні, які мають різний профіль та різну кількість пацієнтів.

Експерти U-LEAD проаналізували досвід діяльності лікарень на місцевому рівні в Сполучених Штатах Америки та Великій Британії. Євген Мешко повідомив, що Україна має втричі більшу кількість ліжок на 100 тис. населення, ніж Велика Британія, та найбільше серед країн Європи.

«Часто зустрічається ситуація, коли в лікарнях на локальному рівні мала кількість сервісів, які затребувані серед пацієнтів. Такі лікарні не можуть надавати весь спектр медичних послуг, що змушує пацієнтів шукати інші варіанти. Ще однієї проблемою є недостатність фінансування, яке «лягає» на бюджети громад», – ділиться фахівець.

Євген Мешко переконаний, що підвищити доступність медичних послуг для населення можна шляхом створення мобільних бригад, в які входили б лікарі та інші спеціалісти різних напрямків. Наводилися приклади функціонування мобільних стоматологічних кабінетів чи кабінетів УЗД-діагноситики.

Основними перевагами функціонування мобільних медичних бригад є:

  • Забезпечення рівного доступу до медичних послуг
  • Обслуговування вразливих груп населення
  • Попередження та профілактика захворювань
  • Налагодження взаємодії з населенням
  • Забезпечення комплексної допомоги та залучення до роботи студентів-практикантів.

Учасники заходу ознайомилися й з іншими медичними практиками, які діють в різних країнах.

 

 

 

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль