fbpx

Експерти U-LEAD консультують громади Закарпаття щодо забезпечення переселенців соціальним житлом

Рубрика Новини
МістоУжгород

Програма «U-LEAD з Європою» з перших днів війни консультує територіальні громади України з актуальної тематики, яка включає бюджетні питання, трудові відносини чи допомогу для ВПО. Команда регіонального офісу  «U-LEAD з Європою» у Закарпатській області організувала інформаційну сесію для громад Закарпаття та Львівщини, на якій детально розглядалися аспекти забезпечення соціальним житлом ВПО та інших категорій.

За словами Миколи Сюська, керівника регіонального офісу  U-LEAD Закарпатській області, для територіальних громад забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб важливий напрямок в роботі.

«Багато людей, які перебували в західних областях, повертаються додому, але велика кількість залишається в територіальних громад, де знайшли прихисток. Відтак громадам слід вивчити законодавство та ознайомитися з алгоритмом створення соціального фонду житла. Багато територіальних громад вже почали це робити, але цей процес непростий, тому його слід чітко вивчити», – наголосив Микола Сюсько.

З громадами Закарпаття та Львівщини працював Віталій Швець, керівник регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Вінницькій області. Представники громад ознайомилися із законодавством та механізмами формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб. Детально аналізувався алгоритм створення житлового фонду соціального призначення.

Згідно ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», повноваження органів місцевого самоврядування включають питання ведення обліку громадян, які відповідно до законодавства потребують поліпшення житлових умов. Також це стосується розподілу та надання відповідно до законодавства житла, що належить до комунальної власності.

«Житловий фонд соціального призначення формується органами місцевого самоврядування шляхом будівництва нового житла, реконструкції існуючих жилих будинків, а також переобладнання нежилих будинків у жилі. Можлива передача в комунальну власність житла, вилученого на підставі судових рішень або визнаного в установленому законом порядку безхазяйним або відумерлим», – розповів Віталій Швець.

Тимчасове житло надається на безоплатній основі у розрахунку не менше 6 м.кв. на одну особу. При цьому слід враховувати потреби різних соціальних груп та першочерговість для окремих категорій. Термін користування таким житлом не повинен перевищувати 1 рік, а орендарі зобов’язані сплачувати кошти за житлово-комунальні послуги.

Органи місцевого самоврядування згідно законодавства можуть купувати житло, але з дотримання норм граничної вартості, яка визначається Мінрегіоном для кожного з регіонів України. Наприклад, для міст, у яких проживає більше 300 тис. жителів, а також для населених пунктів поблизу меж міст-обласних центрів так норма не може перевищувати 1,75 раза, для інших населених пунктів – 1,5. Для цього органам місцевого самоврядування рекомендується визначити відповідальний структурний підрозділ та прийняти відповідну місцеву програму для фінансування.

«До фонду соціального призначення належать квартири в багатоквартирних жилих приміщенням, садибні жилі будинки, які надають громадянам у порядку черги. Також це стосується жилих приміщень у соціальних гуртожитках, які надають громадянам на час їх перебування на квартирному соціальному обліку за умови, що таке жило є єдиним місцем їх проживання», – зазначив експерт.

За словами Віталія Швеця, соціальні гуртожитки бувають двох типів – для проживання одиноких осіб, які не перебувають у сімейних стосунках, та сімей, такі приміщення можуть складатися з кількох кімнат, призначених для проживання однієї сім’ї.

Користування соціальним житлом є платним. Плата за таке житло визначена ст. 28 Закону України «Про житловий фонд соціального призначення» складається з плати, яка вноситься безпосередньо наймачем, та державної допомоги, що надається відповідно до закону.

«Право на соціальний квартирний облік мають громадяни, для яких таке житло є єдиним місцем для проживання або ж громадяни, які мають право на поліпшення житлових умов. Це стосується й громадян, дохід яких не дозволяє винайняти житло у цьому населеному пункті. Окремою категорією є внутрішньо переміщені особи, які не мають іншого житла для проживання на підконтрольній українській владі території або їх житло зруйноване чи пошкоджене», – ділиться Віталій Швець.

 

Перелік осіб, які мають позачергове право на отримання квартир або садибних жилих будинків із соціального фонду житла визначається у ст. 11 Закону України «Про житловий фонд соціального призначення». Зокрема це стосується осіб з інвалідністю внаслідок війни та особи, прирівняні до них законом, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, громадяни, житло яких визнане в установленому порядку непридатним для проживання або не підлягає ремонту та реконструкції тощо.

Натомість першочергове право на отримання вищезазначеного житла регламентується ст. 12 Закону України «Про житловий фонд соціального призначення». Згідно цієї норми житло можуть отримати учасники бойових дій та особи, прирівняні до них законом, учасники війни та особи, прирівняні до них законом, особи з інвалідністю I і II груп, тому числі взяті на облік внутрішньо переміщених осіб та інші.

Учасники інформації сесії дізналися про весь комплекс дій, який слід виконати органам місцевого самоврядування для створення фонду соціального житла та забезпечення таким житлом внутрішньо переміщеним особам та інших категоріям.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «ULEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. ULEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль