fbpx

Експерти проконсультували громади Закарпаття щодо оренди комунального майна в умовах воєнного стану

Рубрика Новини
МістоУжгород

Воєнний стан вніс коректив в  низку  законодавчих актів, які регламентують різні галузі. Не минули зміни й продеру оренди комунального майна. Регіональний офісі «U-LEAD з Європою» організував інформаційну сесію для фахівців з громад Тернопільської, Львівської, Волинської, Рівненської, Івано-Франківської та Закарпатської областей  на якій обговорювалися актуальні питання щодо оренди комунального майна під час війни.

«Зараз змінилася модель суспільних відносин, а економіка перейшла на воєнні рейки. Прийнято низку нових нормативно-правових актів, які регулюють надання майна в оренду. Для нас це питання надзвичайно важливе, оскільки в західні області переїхало чимало релокованого бізнесу, який потребує приміщення для впровадження своєї діяльності», – підкреслив Микола Сюсько, керівник регіонального офісу U-LEAD у Закарпатській області.

Владислав Уривський, проєктний менеджер «Прозорро.Продажі», презентував процедуру державної та комунальної оренди в умовах воєнного стану.

Експерт зазначив, що 27 травня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про особливості оренди державного та комунального у період майна воєнного стану», яка набрала чинності 1 червня та регламентує низку моментів в оренді майна.

У постанові йдеться, що договори оренди вважаються продовженими на період дії воєнного стану та протягом 4 місяців з дати припинення воєнного стану. При цьому заява орендаря та окреме рішення орендодавця не вимагається. Якщо дата подання заяви на продовження договору співпадає з дією воєнного стану, то цей строк продовжується на дію воєнного стану та три місця після його завершення.

«Від орендної плати у західних областях звільняються усі мобілізовані, а всі інші пільги приймаються окремо. Від орендної плати звільняються окуповані території до кінця 2022 року.  Також діє й низка інших пільг та знижок», – зазначив експерт.

За словами Владислава Уривського, з метою переміщення бізнесу з регіонів, де ведуться бойові дії, в більше безпечні області запроваджено низку пільг для релокованого бізнесу. Для цього орендодавцю необхідно надати відповідне клопотання. Так, релокований бізнес може розраховувати на оренду приміщень у розрахунку 1 грн. за метр квадратний на пів року.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль