fbpx
Голосуйте!
00
Днів
00
Годин
00
Хвилин
00
Секунд
Голосування завершене
до закінчення голосування

Диджиталізація українських громад: лідери цифрової трансформації обговорили можливості та перспективи

Рубрика Новини

Стартувала програма «Акселератор цифрової стійкості «Громада 4.0», розроблена міжнародною організацією SocialBoost за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та Програми «U-LEAD з Європою». Лідери цифрової трансформації обговорювали роль диджиталізації у відбудові та відновленні громад.

15 березня експерти з питань диджиталізації зібралися для обговорення ролі інформаційних технологій у сталому розвитку українських громад на зустрічі, присвяченій старту програми «Акселератор цифрової стійкості «Громада 4.0». Захід транслювався на Фейсбук-сторінці Програми.

Беззаперечний успіх інформаційних технологій у питаннях стійкості України визначив важливість для українських громад йти шляхом цифровізації. Заступниця Міністра цифрової трансформації України з питань євроінтеграції Валерія Іонан відзначила великий прогрес національного цифрового руху:

«Ми будуємо найбільш зручну цифрову державу у світі без бюрократії та корупції, відкриту абсолютно для кожного. Важливим напрямом для нас залишається регіональна цифрова трансформація. CDTO (Chief digital transformation officer), які працюють на рівні міністерств, обласних виконавчих адміністрацій, міст та громад — це люди, які рухають цифрову трансформацію вперед. Наша велика мета — зробити так, щоб такі люди зʼявились у кожній області, тому навчання цифрових лідерів є величезним пріоритетом для нас».

Участь громад у великих державних ініціативах має ключове значення. Це підкреслила Олександра Азархіна, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України:

«Децентралізація є одним із найприродніших явищ в Україні: роками в нас були дуже слабкі центральні інститути та сильні горизонтальні звʼязки. Війна підкреслила, що неформальні звʼязки, які формуються знизу догори, є основою нашої стійкості. Наразі ми працюємо над двома масштабними продуктами: електронною системою управління відбудови та геоінформаційною системою регіонального розвитку. Ці два інструменти допоможуть нам зробити революцію в прийнятті рішень у державі. Але нам дуже потрібна підтримка в громадах, бо їхня проактивна залученість у впровадженні є основою для успіху».

Повномасштабна війна зумовила нові виклики цифрової трансформації для громад. Про це говорила Наталія Старостенко, керівниця сектору регіонального та місцевого розвитку Представництва ЄС в Україні:

«Через повномасштабне вторгнення росії та його наслідки зусилля з диджиталізації в Україні набули нового значення — цифрова трансформація з метою відновлення та відбудови. Безумовно, громади знаходяться в самому центрі процесів як планування, так і реалізації. Їхня роль є визначальною у формулюванні потреб громадян та розробці проєктів відбудови, адаптованих до цих запитів».

Нагальні задачі, які стоять перед громадами зараз, у воєнні часи, потребують великий цифровий інструментарій. Про це сказав Бастіан Файгель, директор Програми «U-LEAD з Європою»:

«Наслідки повномасштабного вторгнення росії спонукають громади оптимізувати свої процеси, налагоджувати звʼязок із мешканцями, бути більш ефективними в наданні послуг, захищати доступ до даних. Більш того, цифровізація має вирішальне значення, коли йдеться про відновлення та відбудову. Завдяки новій програмі, ми дамо можливість громадам бути компетентними у сфері збору та аналізу даних, розробки інклюзивних послуг для громадян, розбудови партнерств та звʼязків із зацікавленими сторонами в країні та за її межами, а головне — думати про те, як краще відбудувати Україну».

Інституційні організації, включаючи міністерства, громадські організації та міжнародних партнерів, кооперують зусилля для сталого розвитку громад. Взаємодію всіх зацікавлених сторін обговорили учасники панельної дискусії, яку модерував ексдиректор Prozorro Василь Задворний. Для Міністерства цифрової трансформації Валерія Іонан визначила пріоритетними завданнями підготовку лідерів цифрової трансформації, аудит та розробку дорожніх карт для громад, розробку базової цифрової інфраструктури. Детальний план зі створення стратегії відбудови громад Міністерством відновлення представила Олександра Азархіна. Мар’яна Семенишин, керівниця команди у відділі сталого розвитку Програми «U-LEAD з Європою», розповіла про пріоритети «U-LEAD з Європою» у підтримці громад на шляху до відновлення і відбудови. Юрій Фомічев, голова Славутицької територіальної громади, підкреслив важливість взаємодії органів місцевої влади з мешканцями задля формування актуальних запитів і розробки необхідних диджитал-проєктів.

Безперечно, державні інституції роблять великий внесок у створенні можливостей для цифрової трансформації. Аби дослідити діяльність цифрових інноваторів у регіонах, Міністерство цифрової трансформації спільно з Фондом Східна Європа та компанією Deloitte розробили індекс цифрової трансформації регіонів. Аналітикиня Тетяна Приходько розповіла, що індекс містить 5 основних блоків: цифрова економіка, цифрова інфраструктура, розвиток цифрових навичок, цифровізація публічних послуг, а також цифрова трансформація в ОМС. Кожний із компонентів передбачає індикатори, сума яких і визначає місце громади в рейтингу. Інструмент є повністю безкоштовним для використання кожною громадою України та дозволить зробити комплексну оцінку диджиталізації громади, зокрема стане й у нагоді як мешканцям і представникам органів влади, так і бізнесу, інвесторам і донорам.

Для того, щоб допомогти лідерам цифрової трансформації сформувати концепції і впровадити диджитал-проєкти, міжнародна організація SocialBoost, яка вже багато років займається створенням і впровадженням цифрових сервісів для громад та їхніх мешканців, за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та Програми «U-LEAD з Європою» запустила програму «Акселератор цифрової стійкості «Громада 4.0». Виконавчий директор SocialBoost Віктор Гурський розповів, як завдяки акселерації громади-учасниці приєднаються до національного диджитал-руху.

«У програмі «Громада 4.0» ми використовуємо досвід, напрацьований протягом десяти років роботи над акселераційними програмами для комерційного й державного секторів. Наша головна мета — допомогти громадам створити цифрові проєкти, які будуть готові до пілотування. Крім того, ми прагнемо розвивати цифрові навички учасників, надавати лідерам диджитал-трансформації розуміння національної стратегії цифровізації, заохочувати обмінюватися досвідом у колі однодумців — з активістами, колегами, експертами, представниками міністерств».

Одразу після заходу команди акселерації розпочали роботу над власними проєктами. Протягом наступних пʼяти місяців громади працюватимуть згідно з методикою дизайн-мислення, розробляючи й тестуючи продукти, орієнтовані на мешканців.

Інформація про подальший перебіг програми та успіхи учасників публікуватиметься на сайті та Фейсбук-сторінці «Громада 4.0».

Програма «Акселератор цифрової стійкості Громада 4.0» реалізується міжнародною організацією SocialBoost за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та Програми «U-LEAD з Європою».

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль