fbpx

Дубівська громада на Закарпатті встановить сонячну електростанцію

Рубрика Новини
МістоУжгород

Дубівська громада взяла курс на підвищення енергонезалежності. За підтримки Програми «U-LEAD з Європою» вони реалізують проєкт, який передбачає впровадження локальної мережі відновлювальної енергетики. Грант на цей проєкт у розмірі більше як 1,5 млн гривень виграла громадська організація «Екосфера».

Громада знаходиться у гірській місцевості і на її території проживає більше 20 тис населення. Енергоменеджмент не налагоджено, що ускладнює бюджетне планування оплати енергоносіїв та заходів із термомодернізації будівель.

“З Дубівською громадою ми працювали раніше в рамках іншого проєкту, який також стосувався енергетики. Вже тоді ми бачили їхню зацікавленість у розвитку енергоефективності. Відтак виникла ідея розробити з ними пілотний проєкт”, – розповіла голова ГО «Екосфера» Катерина Станкевич-Коваль.

За її словами, у рамках проєкту тут запровадять систему енергоменеджменту, у селищній раді вже запроваджено посаду енергоменеджера. А працівники комунальних установ пройдуть спеціальне навчання. Також планується розробка локальної Програми підвищення енергобезпеки Дубівської ТГ за участі спеціально створеної робочої групи. Документ міститиме план підвищення енергоефективності громади до 2030 року.

“Програма також передбачає спрямування зекономлених на енергоносіях коштів із загального фонду місцевого бюджету у спеціальний фонд енергонезалежності”, – додала Катерина Станкевич-Коваль.

На балансі громади перебуває 26 об’єктів бюджетної сфери. Усі будівлі потребують проведення заходів з енергоефективності. Громада давно працює над тим, щоб локальні комунальні об’єкти мали відновлювальні джерела електроенергії. Одним із таких джерел буде встановлена на даху селищної ради гібридна сонячна електростанція (далі – СЕС) потужністю 10 кВт.

Як розповів голова Дубівської громади Денис Каганець, вироблена електроенергія буде споживатися самою селищною радою, але спершу за кошти місцевого бюджету проведуть реконструкцію даху приміщення. Встановлення СЕС вже проходитиме в рамках проєкту та фінансуватиметься в межах його бюджету.

“Завдяки проєкту ми зможемо забезпечити електропостачанням адміністративну будівлю, яка водночас є «Пунктом Незламності», та прилеглі території. Дякую всім, хто дотичний до реалізації цього проєкту, для нас це справді важливо”, – наголосив Денис Каганець.

Надлишок електроенергії, згенерований у вихідні дні, або теплі місяці, планують спрямовувати на освітлення дитячого майданчика у парку, який знаходиться біля селищної ради.

“Закарпатські громади активно планують підвищувати свою енергонезалежність. І це дуже важливо, що за підтримки U-LEAD ми впроваджуємо перший пілотний проєкт в області, пов’язаний з використанням сонячної електростанції та розробкою політик, з проведенням базової оцінки наявних ресурсів та плануванням подальшої діяльності у цьому напрямі. Переконаний, що наш досвід зможе бути використаний іншими громадами”, – зазначив керівник регіонального офісу U-LEAD у Закарпатській області Микола Сюсько.

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль