fbpx

Добровільні формування цивільного захисту — ефективний інструмент безпеки в громадах

Рубрика Новини
В умовах воєнного стану органи місцевого самоврядування шукають нові можливості для підвищення рівня безпеки. Громади можуть створювати ДФЦЗ, які допомагатимуть іншим службам. Як це зробити — розповідають експерти U-LEAD.

Експерти Програми «U-LEAD з Європою» вже тривалий час комплексно працюють з громадами України над підвищенням їхньої спроможності у сфері безпеки. Для працівників органів місцевого самоврядування проводять навчальні заходи та надають консультації, які стосуються створення безпекових просторів та середовищ.

Один із таких заходів стосувався створення у громадах добровільних формувань цивільного захисту (ДФЦЗ). На інформаційній сесії експерти U-LEAD надали роз’яснення щодо функціонування таких формувань цивільного захисту та розповіли про роль ОМС у цьому процесі.

«Нині питання безпеки в нашій країні стоїть на першому місці, тому ми працюємо з фахівцями громад для підвищення їхньої обізнаності в цьому напрямку. Створення добровільних формувань цивільного захисту є важливим та ефективним інструментом у реалізації безпекових повноважень органів місцевого самоврядування», – наголосив керівник Регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у Миколаївській області та модератор заходу Олег Ільницький.

Експерт проаналізував організацію цивільного захисту в громадах та розповів про координацію роботи добровільних формувань з комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Громади чи не найбільше уваги приділяють роботі протипожежної служби цивільного захисту. За словами експерта, за цей напрямок можуть відповідати державні пожежно-рятувальні служби, місцева пожежна охорона, добровільні пожежні команди на підприємствах чи ДФЦЗ. Діяльність таких формувань та організації протипожежної безпеки передбачена згідно статті 22 Кодексу цивільного захисту України.

«Іноді складається така ситуація, що державна пожежно-рятувальна частина функціонує на території однієї громади, але обслуговує декілька. Такі формування виконують покладенні на них завдання, але ми розуміємо, що через віддаленість територій збільшується час прибуття відповідної служби та проведення робіт. Не всі громади мають фінансову спроможність створювати місцеву пожежну охорони. У такому випадку їм слід задумуватися над створенням добровільних формувань цивільного захисту, які допомагатимуть іншим службам», – зазначив Олег Ільницький.

Радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування Офісу U-LEAD на Харківщині Дмитро Фокасієв представив нормативно-правову базу, яка регламентує питання цивільного захисту:

«Добровільне формування цивільного захисту – це тимчасове добровільне об’єднання громадян, що утворюється під час загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій для виконання допоміжних робіт».

Основними завданнями добровільних формувань цивільного захисту є:

  • надання допомоги громадянам, які зазнали шкоди, в першочергових заходах з розчищення місця події;
  • поверхневий розбір завалів, розчистка маршрутів руху техніки (за наявності необхідного обладнання і створення безпечних умов);
  • виконання заходів із забезпечення постраждалого населення (розгортання тимчасових пунктів проживання, доставка води, продуктів харчування, медикаментів, догляд за хворими та людьми похилого віку);
  • надання допомогти рятувальникам з організації життєдіяльності на період проведення рятувальних робіт;
  • збір інформації про знаходження людей у зоні надзвичайних ситуацій (опитування очевидців);
  • виконання заходів з охорони громадського порядку (огородження небезпечних зон і ділянок, охорона територій, зони надзвичайної ситуації, недопущення сторонніх осіб, ведення аварійних та інших невідкладних робіт тощо).

Відповідно до ч. 3 ст. 27 Кодексу цивільного захисту України громадяни можуть бути включені до добровільних формувань цивільного захисту на добровільних засадах.

«Учасники ДФЦЗ мають право на отримання інформації про надзвичайну ситуацію та про заходи необхідної безпеки. Також це стосується повного забезпечення складу команд засобами індивідуального захисту. Окрім цього, члени добровільних формувань мають право на медичну допомогу та медико-психологічну реабілітацію у разі отримання фізичних та психологічних травм під час виконання певних завдань. Надається право на відшкодування шкоди, заподіяної їхньому життю, здоров’ю під час виконання завдань із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайної ситуації», – роз’яснив Дмитро Фокасієв.

Радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу U-LEAD у Донецькій області Андрій Рябуха наголосив, що згідно Кодексу цивільного захисту, а саме ч.1 ст.27, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, центральний орган виконавчої влади, місцева державна адміністрація та орган місцевого самоврядування мають право утворювати добровільні формування цивільного захисту. Згідно ч.1 ст.36-1 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» створити добровільні формування цивільного захисту може виконавчий комітет.

«Першим кроком перед прийняттям рішення про утворення ДФЦЗ є аналіз потреби та в наявності достатньої кількості ресурсів – людських, матеріально-технічних та фінансових. При позитивних відповідях можна переходити до наступного кроку та приймати рішення про саме утворення. Після цього можна переходити до призначення начальника ДФЦЗ, який діятиме на громадських засадах та безоплатній основі, як і решта членів формування. Органи місцевого самоврядування повинні забезпечити учасників необхідним майном чи захисним спорядженням та інструментами», – радить експерт.

Наголошувалося, що фахівці регіональних управлінь Державної служби України з надзвичайних ситуацій для учасників ДФЦЗ на безоплатній основі проводять інструктаж щодо заходів безпеки, правил поведінки, надання домедичної допомоги та правил користування засобами захисту. За підсумками проведення відповідних інструктивних занять громадянам, які є членами добровільних формувань цивільного захисту, видається довідка, що засвідчує проходження програми інструктажу.

Також учасники інформаційної сесії дізналися про потенційні джерела фінансування добровільних формувань цивільного захисту. Радник з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу U-LEAD у Тернопільській області Сергій Триюда зазначив, що фінансування ДФЦЗ здійснюється з місцевого бюджету, але громади можуть залучати додаткові кошти через міжнародні та регіональні гранти, благодійну допомога чи донорську підтримку. Експерт наголосив, що ОМС повинні забезпечити добровільні формування необхідним майном: засобами захисту, засобами зв’язку, в разі необхідності приміщеннями, автотранспортом, оргтехнікою та іншими інструментами чи обладнанням.

Учасникам заходу презентовали добрі практики реалізації безпекових повноважень за допомогою добровільних формувань цивільного захисту.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль