fbpx

Державний бюджет 2023: що змінилося для громад Львівщини?

Рубрика Новини
МістоЛьвів
Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України «Про Державний бюджет на 2023 рік», який Верховна Рада схвалила рекордно швидко – ще 3 листопада.

Тож органи місцевого самоврядування активно працюють над фіналізацією та прийняттям своїх рішень про місцеві бюджети. Радник з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Львівській області Юрій Голинський проаналізував показники громад Львівщини.

Червоноградська міська рада стала першою громадою на Львівщині, яка вже встигла затвердити свій головний фінансовий план на наступний рік.

За словами Юрія Голинського, бюджети-2023 готуються в умовах максимальної невизначеності, але традиційними є щорічні новації, які повинні враховувати фінансисти у своїй роботі. Однією з ключових цьогорічних новацій є зміна підходу до горизонтального вирівнювання податкоспроможності громад, що впливає на природу та розмір взаємовідносин з державним бюджетом.

«Під час здійснення горизонтального вирівнювання податкоспроможності місцевих бюджетів використано чисельність наявного населення на початок 2022 року і не враховано кількості облікованих внутрішньо переміщених осіб. Також взято до уваги очікувані надходження у 2022 році податку на доходи фізичних осіб, що зараховується до бюджетів територіальних громад, а не фактичні показники попереднього року, як було раніше. Усе це доволі суттєво вплинуло на обсяги базової та реверсної дотацій», – зазначив експерт.

У 2023 році Львівська область вперше в історії стала «реверсною», тобто за вирівнюванням податкоспроможності сукупно місцеві бюджети віддаватимуть до державного бюджету реверсної дотації більше, ніж отримуватимуть базову. Обсяг базової дотації зросте на 490 млн грн, а обсяг реверсної аж на 1,51 млрд грн.

Якщо у 2022 році реверсними є 9 територіальних громад (Солонківська, Славська, Кам’янка-Бузька, Івано-Франківська, Львівська, Оброшинська, Пустомитівська, Сокільницька, Стрийська), то в наступному році таких буде аж 17 (до цієї категорії доєднаються Новокалинівська, Великомостівська, Бродівська, Добротвірська, Золочівська, Новояворівська, Самбірська, Червоноградська та Яворівська громади, а Оброшинська стане бездотаційною).

Львівська громада перерахує до держбюджету понад 1 млрд грн (1,364 млрд грн), а традиційно друга в цьому списку Славська громада наступного року буде аж четвертою в області за обсягом реверсу, пропустивши вперед Яворівську та Новояворівську громади, які через високі очікувані надходження в поточному році, перерахують до держбюджету 365,4 млн грн та 270,7 млн грн відповідно.

Бездотаційних громад, навпаки, стане менше – замість семи залищаться лише три – Оброшинська, Мурованська та Жовтанецька.

«У будь-якому випадку кожна громада, приймаючи рішення про місцеві бюджети, повинна врахувати ключові видаткові пріоритети наступного року, тим самим наближаючи нашу перемогу кожен на своєму місці», – резюмує Юрій Голинський.Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль