fbpx

Чернівецький письменник створив віртуальний додаток для читання віршів Міхая Емінеску

Рубрика Новини

Андрій Тужиков, письменник та культурний менеджер з Чернівців, завдяки індивідуальному гранту від House of Europe, у співпраці з ІТ-кластером OpenHub, створив AR додаток «Слідами Емінеску».

«Слідами Емінеску» – це проект, який дозволяє прочитати, побачити і відчути поезію румунського поета Міхая Емінеску біля місць, пов’язаних з ним. В Чернівцях це садиба Арона Пумнула, в якій жив поет, школа, в якій він навчався, та готель «Молдавія». Також три локації є в Бухаресті.

Метою цього проекту є актуалізація спільної культурної спадщини двох країн навколо поета Міхая Емінеску та пожвавлення культурної співпраці між ними. Ця ініціатива розвиває кроссекторальну співпраця та напрацювання кращих практик у напрямі застосування технологій до класичних видів мистецтв. Також користування додатком доданої реальності допоможе створювати новий імерсійний досвід у цільової авдиторії: письменників, поетів, митців, поціновувачів поезії.

Михай Емінеску зазнав значного впливу української культури, тож даний проект виконавець задумав зображати з позицій впливу обох країн та культурних просторів – українського та румунського. На думку Андрія Тужикова висвітлення життєпису Михаия Емінеску через імерсійний досвід популяризує український етап життя цього поета та мультикультурність Буковини.

 «Цифрова складова, яка є наскрізною та фокусною відкриває нові практики оцифрування мистецтва та “легітимізує” ці практики з розважальних експериментів до серйозних інструментів роботи з культурою, зважаючи на обмеження реального фізичного контакту через пандемію», – прокоментував Андрій Тужиков.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль