fbpx

Було б доречно, аби громадські активісти вчилися проєктному менеджменту та брали на себе цю ділянку роботи в громаді, – Антоніна Скидан

Рубрика Новини

В Усть-Путильській громаді відомою серед жителів є діяльність Усть-Путильської сільської громадської організації «Злагода». Про те, чим займається організація, якими проєктами пишається та що тут планують на майбутнє, ми поцікавилися у голови організації – Антоніни Скидан. Пані Антоніна –директорка дитсадка в громаді, активна громадська діячка, а також половину 2020-го року виконувала обов’язки начальниці відділу освіти, культури та спорту Усть-Путильської громади на громадських засадах. Ця людина повна життєвої енергії, ідей та готова ділитися своїм колосальним досвідом з усіма бажаючими. Успіхи таких людей не могли бути не поміченими нашою рубрикою #ЛідериЗмін.

Пані Антоніно, яка місія Вашої громадської організації, для чого створилися?

Створилися ми давно, у 2008 році. У 2009 зареєструвалися та почали офіційну діяльність. Тоді в Україні працював проєкт ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду», в рамках якого наша організація реалізувала три своїх проєкти. Далі продовжували бути активними учасниками програм та конкурсів. Десь у цьому й вбачили свою місію: бути активними, залучати кошти на благо громади. Пізніше ми розширили діапазон своєї діяльності. Тому сьогодні ми займаємося і соціальними питаннями, і питаннями освіти та культури, благодійництвом, управлінням. Також ми активно слідкуємо за можливостями в громадському просторі та постійно подаємо свої ідеї.

Якими ще проєктами пишаєтеся?

У 2010 році ми виграли проєкт від МФ «Відродження». Тоді облаштували внутрішні вбиральні, зробили ремонт системи каналізування і водопостачання в дитсадку. Далі ми працювали над своїм організаційним розвитком. Спільно з глибоцькою та сокирянською громадськими організаціями стали учасниками конкурсу «Карпатська платформа громадянського суспільства» та увійшли в асоціацію п’яти країн, взяли участь у навчальних візитах та у форумі в Угорщині. Саме в рамках цього проєкту ми розробили свій логотип та сайт.

2020 рік для нас був сприятливим. Ми виграли два проєкти. Пишаємося, адже вперше нам спрямували кошти з державного бюджету. Взяли участь у конкурсі локальних ініціатив від Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна». Ми подались з ідеєю створення інноваційного туристичного кластеру і сьогодні підходимо до завершення. Але роботи ще продовжуватимуться у 2021 році, бо в силу певних причин, політичних, фінансових, нам сільська рада не забезпечила співфінансування, тому працюємо до весни. Проте станом на зараз нам вдалося розробити 14 туристичних маршрутів, створили на їх основі каталог. Також розробляються туристичні знаки і вказівники, виготовили 42 лавочки для облаштування рекреаційних зон. В рамках проєкту плануємо розробити туристичний сайт та тематичний відеоролик.

 У 2020 році другий проєкт, який ми виграли, був від Товариства «Український Народний Дім у Чернівцях» у співпраці з шведськими партнерами. Він стосувався підтримки вразливих груп населення в умовах COVID-19. Нам вдалося облаштувати соціо-культурний простір у громаді. Ми створили соціальну крамничку, у перспективі плануємо зробити коворкінг-зону, де б усі бажаючі змогли здобути знання комп’ютерної грамотності, діти шкільного віку змогли б собі реферат підготувати тощо. Також у цьому соціо-культурному просторі себе можуть зреалізувати люди з обмеженими можливостями, адже ми їх активно залучаємо до суспільного життя в громаді. Так, за рахунок фінансування від Українського Народного Дому, ми придбали ткацький верстат для людей з обмеженими фізичними можливостями. У громаді є хлопчина, який закінчив Вижницьке художнє училище за напрямком художнього ткацтва. У перспективі він буде проводити майстер-класи для учнів, адже в новозбудованій школі є можливості для створення майстерні.

Загалом ми зробили надзвичайно багато, хоч цей проєкт був профінансований лише на 12 тисяч грн. Саме облаштування приміщення, – капітальний ремонт, заміну дверей, нам безкоштовно здійснив приватний підприємець разом з хлопцями-волонтерами. Таким чином, потроху залучаємо і громадськість, і бізнес, бо таким людям важливе наша підтримка.

Як ще долучаєтеся до життя громади?

Перша наша мета – це покращення життя мешканців життя громади. Відтак, організація надає допомогу сільській раді у питаннях проєктного менеджменту, ми беремо участь у місцевих локальних ініціативах. Наприклад, зараз йде облаштування площі-пам’яті героя АТО Сашка Чигрина, тому у 2019 році наша організація закупила колоновидні туї, вручила їх випускникам 2019 року, а ті висадили алею туй. У 2018 році ми створили тут вільну вайфай зону, до весни плануємо встановити лавочки. У перспективі думаємо брати участь у проєктах, щоб закупити спортивно-ігрові комплекси, зробити дитячу площадку. Це буде універсальний громадський простір.

Чи представлений ще кимось громадський сектор в громаді? Як співпрацюєте?

У нас є молодіжна громадська організація «Усть-Путильська успішна молодь». Вони спільно з нами реалізовують проєкти. Очільниця цієї організації разом з нами брала участь у школі локальної демократії, яку проводив Освітньо-аналітичний центр розвитку громад у місті Тернополі. Є надія, що ця громадська організація буде активною. До речі, створити соціо-культурний простір було ідеєю молодіжної організації.

Скільки людей у Вашій громадській організації? Звідки берете натхнення до роботи?

У нас багато людей. На час заснування нас було 96, а на сьогоднішній день – 68 осіб, але склад постійно оновлюється.

А ідеї підказує саме життя. За минулий рік я проїздила Україну від Закарпаття до Запоріжжя. Дуже активні представники Програми «U-LEAD з Європою», Агенції регіонального розвитку, Асоціації сільських голів протягом років настільки потужно нас учили, що найбільш нездатний до навчання міг багато чого навчитися. Головне хотіти вдосконалюватися, працювати над собою, займатися самоосвітою. Що стосується проєктного менеджменту, то я пішла і закінчила наш ЧНУ ім. Ю. Федьковича за спеціальністю проєктного менеджменту. Це моя друга вища освіта. Мені був цікавий цей напрям, я над цим працювала, але мені десь не вистачало знань, тому вирішили піти вчитися.

Що порадите громадським активістам? Як бути постійно на плаву?

Проєктна діяльність дуже захоплює. Бо якщо один проєкт напишеш, а ще й виграєш, то воно наче стимул такий. Хочеться писати, чим більше пишеш, тим більше виникає ідей. Фактично сьогодні мало фахівців у цій сфері, у громадах немає проєктних менеджерів. Тому дуже доречно би було, щоб громадські активісти вчилися проєктному менеджменту, брали на себе цю ділянку роботи. От влітку ми працювали над проектною заявкою для Програми DOBRE. Потужний і дуже важкий проєкт. Тому надзвичайно  приємно, що з 36 громад, які брали участь, ми потрапили в десятку переможців та стали партнерами Програми.

Матеріал підготував координатор проєкту «Центр розвитку громадської активності» у Чернівецькій області Андрій Кучуран.

Проєкт «Центр розвитку громадської активності», який реалізовує громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» за підтримки Європейського фонду за демократію (EED).

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль