fbpx

Анна Сабара: Мене «пре», коли я бачу, що можна запалювати людей ідеями та знаннями

Рубрика Новини

Сьогодні хотіли б продовжити знайомство з #ЛідеримиЗмін Львівщини. Нашій з Вами увазі презентуємо пані Анну Сабару, яка потрапили в громадський сектор на роботу і залишається з ним, адже допомагати змінювати світ – це те що запалює!

Давайте ж знайомитися!

1. Розкажіть про себе, звідки, 3 цікаві факти про вашу організацію

Я зі Львова. Виросла в багатодітній сім’ї. Нас три сестри і один брат. Це цікавий факт, як на мене, бо треба мати витримку  жити під одним дахом із ще 3-ма особистостями, які формуються, більше того – я з захватом дивлюсь на людей, які виросли із більшою кількістю братів – сестер. Для мене це над-люди). Час від часу втікаючи від всіх своїх дитячих сімейних обов’язків я вступила в скаутську організацію «Пласт». Я думаю, що власне там все і почалось: формування мене як активної людини, моїх світогляду та системи цінностей.

В Галицьку Фундацію я потрапила, як всі нормальні люди на роботу- побачивши вакансію на фейсбуці. Правда я навіть уявити не могла, чим же ж я там займатимусь. Це було у 2018 році. Власне тоді організація, як на мене ребрединг певний пройшла, бо оновилась і сформувалась нова команда фонду. І це було 8 березня, на навчанні по Корпоративному наставництву.

Наступним цікавим фактом є те, що ми не просто займаємось розвитком та соціалізацією дітей. Максимально різних? З сільських місцевостей ( «Галицька школа лідерства»), дітей з інтернатів та складних життєвих обставин («Корпоративне наставництво») та дітей з інвалідністю та вадами розвитку ( «Безмежні»), ми й займаємось організацією та проведенням навчань для практикуючих та майбутніх спеціалістів соціальної роботи. Це вже безпосередньо моя гілка нашої діяльності. Тільки за минулий рік на базі нашого тренінго-ресурсного відділу в нас пройшло навчання більше 150 педагогів, фахівців соціальної роботи, бібліотекарів, духівників та працівників культури зі всієї України!

Метою діяльності відділу є не просто навчання людей, які працюють з дітьми, але розвиток їхніх навичок в системі соціальної роботи і поза  нею! Ми проводимо навчання з проектного менеджменту, адже це допомагає якісно ново дивитись на сферу соціальної роботи та послуг і функціонувати в ній. Також ми навчаємо  студентів соціальної роботи ораторського мистецтва, адже мало продумати і прописати проект- треба його гідно представити майбутнім партнерам!  Більше того – ми вчимо дітей проектного менеджменту, для того, аби вони в своїх громадах могли робити якісні зміни, ще будучи дітьми!

2. Як Вас можна описати читачам одним реченням?

А можна просто написати, що я класна?)

Ну ок, якщо серйозно: я- це дуже багато всього, це не завжди мені допомагає, але дозволяє ширше дивитись на природу речей, і це мене тішить.

3. Як Вам вдається співпрацювати з громадськими активістами в різних громадах? Який найнеочікуваніший проєкт запам’ятався на Львівщині.

Насправді все дуже просто, ми працюємо з однією метою- розвиток громад, тому ми співпрацюємо, чи співіснуємо на одних територіях без будь-яких казусів чи додаткових питань.

Щодо найнеочікуванішого проекту- так чесно і не згадаю. Пробачте.

4. Коли й чому розпочали громадську діяльність? Що спонукало вас до цього?

Якщо не враховувати «Пласт», то вже у дорослому віці, долучившись до команди ГФ. Насправді це дивно, я після роботи барменом протягом університетських років говорила, що ніколи не працюватиму з людьми більше. Але я з часом зрозуміла одне: мені в кайф працювати з людьми, допомагати розвиватись, а потім спостерігати. Як вони виросли, що вони реалізують.

5. Які виклики були перед вами?

Ну по-перше, це повірити в себе. Це мабуть мій найбільший виклик. Також було складно усвідомити, що в мене дійсно достатньо знань та навичок організації цих навчань, їхнє проведення. Але все набагато простіше. І тут є теж один із викликів- усвідомити свою мету, як особисту, так і мету організації, спів ставити, бо ідеально, якщо вони пересікаються- це Вам однозначно допоможе у якісній реалізації не лише проєктів організації, але й себе. Це цінно: бачити мету і вірити в те, що ти її досягнеш), а якщо досягнення мети призведе до добробуту громади і Вас самих- я вважаю, що це успішний успіх).

6. Які виклики стоять зараз? Які ціли ставите на 2021 рік?

От ми вже наче адаптувались до викликів 2020 з карантинами, обмеженнями і онлайном. Тепер ставимо собі виклик –

7 Соціологи стверджують, що наразі в Україні лише 3-5% мешканців є активними. Яка ситуація у вашій громаді?

Тут цікавий момент. Я безпосередньо зі Львова, а в нас таке враження, що активних людей  на кожному кроці.  Чи то моя соціальна бульбашка мені так диктує… у будь-якому випадку, у Львові, на мою думку, цей відсоток дещо більший. Але Галицька Фундація в межах тренінго-ресурсного відділу, завдяки карантину, вийшла на всеукраїнський рівень, тому важко точно сказати, але мушу визнати, що в нас навчалось багато представників громадських організації саме з Львівської областіі і зі Сходу України, з Донецької і Луганської областей, представники ж інших регіонів, в більшості, були одноосібними активістами.

8 Якими проєктами найбільше пишаєтеся? Які у них джерела фінансування і де Ви його шукаєте?

Мабуть «Галицькою школою лідерства». Цей проект придумала не я, він вже був традиційним для організації, але коли я прийшла, то він для мене став повноцінною посвятою в роботу з громадським сектором, і я думаю, що я справлялась із ним добре).  Щодо фінансування- детально розповісти не можу, бо не займаюсь фандрейзингом у організації, цим займається інша людина. Але єдине, що можу сказати точно- світ не без добрих людей.)

9. Чим ще ваша організація може бути корисна для інших?

Знаннями,  як мінімум. А ще досвідом впровадження тих чи інших проєктів. Ми з радістю ділимось нашими напрацюваннями, бо розуміємо, що громад багато, а нас на всіх не вистачить))).  А ще як люблять нам казати наші учасники навчань- ми допомагаємо людям знайти свою внутрішню мотивацію. От чесно, не знаю, але мені здається, що це в нас виходить ненавмисно, принаймі такої цілі ми собі не ставили ніколи, але так є.

11. Що мотивує вас займатися громадською діяльністю?

Однозначно це люди і віддача. Коли я бачу захоплення від чогось, коли я бачу, що можна запалювати людей ідеями та знаннями, оці іскорки в очах, від розуміння, що: «я теж можу, я, звичайна людина!!!» от це мене пре. Воно дає мені надію на благополуччя громади, а я ж частина громади!)

12. Які основні цілі та плани на майбутнє?

Вийти з громадського сектору!) Як би це смішно не звучало, але моєю ціллю є забезпечити громади якісними спеціалістами в сфері соціальної роботи. І коли я досягну цю ціль – піду займатись чимось іншим. А чим- це таємниця, від мене теж)

13. Що порадите активістам, які тільки розпочинають свій шлях?

Вірити в себе,  постійно розвиватись, знайомитись з людьми і працювати. Спершу буде важко, і не всім Ви будете подобатись. Але як казалось в піснях: « а нам з Тобою своє робити». Вірте в себе і в свою мету і все буде добре!

Матеріал підготував координатор проєкту «Центр розвитку громадської активності» у Львівській області Павло Медина.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль