fbpx

Андрій Зоін: Криза – це нові можливості для тих, хто шукає інноваційні шляхи роботи

Рубрика Новини

Рубрика #ЛідериЗмін продовжує поповнюватися надихаючими матеріалами про людей, які змінюють світ за принципом «тут і зараз». Отож сьогодні ми поспілкувалися з Андрієм Захарко (псевдонім Андрій Зоін), головою громадської організації «Територія», яка працює на Хмельниччини, але її проєкти вже давно вийшли за межі області.

 Більше про життєвий шлях пана Андрія, його плани та проєкти організації ви можете почитати у нашому традиційному інтерв’ю.

  • Розкажіть про себе, свої хобі?

Андрій Захарко, народився в м. Кам’янці – Подільському, вчився у м. Хмельницькому, з 1997 по 2010 жив в м. Києві та м. Мадриді (Іспанія). А з 2010 року проживаю в м. Хмельницькому.

  • Як Вас можна описати читачам одним реченням?

Голова ГО «Територія» організатор фестивалю «Республіка». Працюю в креативних індустріях, створюємо культурні, туристичні та освітні проєкти для різних міст та ОТГ.

  • Коли й чому розпочали громадську діяльність? Що спонукало вас до цього?

З 2010 року, як тільки повернувся з Іспанії, створив громадську організацію. Почав реалізовувати соціальні, мистецькі та  культурно-пізнавальні проєкти, тому що в цьому секторі працював за кордоном. Отже, маючи досвід, почав створювати перші проєкти в м. Кам’янець-Подільському, потім були інші міста й громади: Охтирка, Київ, Дніпро, Тернопіль, Хмельницький, Самчики, всіх і не пригадаю вже.

  • Пам’ятаєте, який проєкт був першим?

Так, першим був клуб «Матадор» в Хмельницькому та Кав’ярня книгарня в монотеатрі «КУТ»у  2010 році.

  • Які виклики були перед вами?

Та виклики тут завжди однакові: відсутність грошей на нові проєкти, низька платоспроможність цільової аудиторії, нестабільність курсу валют, війна, а потім ще й коронавірус.

Багатьом дієвим організаціям не вистачає людей, наприклад нам.

На мій погляд, недостатньо правових організацій, потужних Еко – організацій, ГО які займаються проєктами по культурі та туризму.

  • Соціологи стверджують, що наразі в Україні лише 3-5% мешканців є активними. Яка ситуація у вашій громаді?

Думаю 3-5% активних мешканців достатньо щоб стати детонатором змін, більше й не треба. Щодо нашої громади, то, напевно, я повірю соціологам, вони ж певно проробили якусь дослідницьку роботу з цього приводу. Але ми маємо велику кількість проєктів на 2021 рік.

  • Якими проєктами найбільше пишаєтеся? Які у них джерела фінансування і де Ви його шукаєте?

Клуб Матадор пригадують і досі, хоча він закрився у 2012 році. Фестиваль «Республіка» входить у топ 10 українських фестивалів і став знаковою подією 2020 року. Мурали які ми почали малювати у 2011 році дали такий поштовх, що зараз пів України розмальовано монументальним живописом та графіті. Також маємо багато спільних проєктів з такими країнами як: Німеччина, Голландія, Польща, Чехія та  Словенія.

  • Чим ще ваша організація може бути корисна для інших?

Можемо поділитися інноваційними ідеями, механікою виконання, визначенням чіткої цільової аудиторії під кожен проєкт з індивідуальним підходом до замовника – неважливо, чи це велике місто чи маленька ОТГ.

Навчимо швидко реагувати на нові виклики та ризики. Визначення ефективної стратегії та чітке виконання стратегії під час виконання проєкту.

  • Які основні цілі та плани на майбутнє?

2020 рік показав, що цілі та плани на майбутнє – то вже застаріла технологія. Ми не будуємо зараз планів далі ніж на 3 – 6 місяців, працюємо зараз більше з ОТГ та туристично привабливими регіонами, пишемо проєкти, втілюємо їх та  навчаємо інших.

Існує безліч програм як всеукраїнських, так і міських для фінансування проєктів – головне тільки працюй. Тому і дивує така мала кількість цікавих проєктів від місцевих ГО.

  • Що порадите активістам, які тільки розпочинають свій шлях?

Зараз багато є можливостей вчитись теорії та вчитись практиці.

Треба постійно відстежувати інноваційні світові практики, диджиталізувати проєкти, залучати спеціалістів з ІТ та створювати проєкти міжсекторної співпраці.

 Матеріал підготувала координаторка проєкту «Центр розвитку громадської активності» в Хмельницькій області Ольга Мороз. Проєкт реалізовує громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад», за підтримки Європейського фонду за демократію.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль