fbpx

Анатолій Савчук: Ми набули суттєвого досвіду захисту прав і свобод людей з інвалідністю, яким залюбки поділимося з іншими громадськими активістами

Рубрика Новини

Сьогодні в нашій рубриці #ЛідериЗмін ми поговоримо про тему, яку наше суспільство воліє не замічати. Завдяки таким людям, як Анатолій Савчук, люди з інвалідністю отримують шанс на допомогу та достойне життя.

  1. Розкажіть про себе, свої хобі

Я займаюся соціальною підтримкою дітей, молоді, старших людей з інвалідністю та їхніх родин. Все це є моєю повсякденною практичною діяльністю, а також моїм хобі. Впродовж усіх моїх 40 років трудової діяльності я працюю з людьми, з відгуками на їхні щоденні запити, зумовлені життєвими ситуаціями та викликами.

  • Як Вас можна описати читачам одним реченням?

“Недостатньо тільки отримати знання; їх потрібно застосувати. Недостатньо тільки бажати; треба діяти.” – Йоганн Вольфганг фон Гете.

  • Ви працюєте на посаді голови Хмельницького обласного товариства ВОІ СОІУ, чи вдається Вам співпрацювати з громадськими активістами?

Саме через взаємодію з активістами громадянського суспільства можливо реалізувати свої найзаповітніші плани та найсміливіші ідеї.

  • Коли й чому розпочали громадську діяльність? Що спонукало вас до цього?

Активна громадська діяльність розпочалася у 1999 році, коли у пошуках робочого місця обставини змусили створювати його спочатку для себе, а пізніше ще для 30 людей з інвалідністю. Під час управління підприємством, заснованим громадською організацією, і почалася моя громадська діяльність.

  • Пам’ятаєте, який проєкт був першим?

Саме досвід організації робочих місць для людей з інвалідністю і став платформою соціального проєкту «Сприяння працевлаштуванню та соціальний супровід людей з інвалідністю на робочому місці «Партнер».

  • Які виклики були перед вами?

Непротоптана стежина завжди ризикова, адже невідомо які перешкоди причаїлися за кожним кущиком. Але дорогу здолає той, хто йде, тому ми з командою однодумців рухалися вперед, створювали нові робочі місця. на які працевлаштовували людей з інвалідністю. Ми здолали усі виклики, які супроводжували інноваційний соціальний проєкт.

  • Соціологи стверджують, що наразі в Україні лише 3-5% мешканців є активними. Яка ситуація у вашій громаді?

Наша громада не відрізняється від соціологічної статистики, але місцеві органи влади вишукують нові підходи для активізації громадянського суспільства, намагаються всебічно підтримати креативні ідеї, тому можу стверджувати, що ми у Хмельницькому досить активні.

  • Якими проєктами найбільше пишаєтеся? Які у них джерела фінансування і де Ви його шукаєте?

Пишаюся усіма нашими проєктами, які реалізовані протягом двох десятків років. Найтеплішими стали проєкти, спрямовані на творчу реабілітацію діток і молоді з інвалідністю –«Сяйво дитинства», «На крилах надії», «Перші кроки до самостійності», «Доступна школа», «Спортивна родина – здорова дитина»…

  • Чим ще ваша організація може бути корисною для інших?

Ми маємо досвід проєктного менеджменту, обізнані з законодавчою та нормативно-правовою базою, яка обумовлює діяльність  громадських організацій. Набули суттєвого досвіду захисту прав і свобод людей з інвалідністю, яким залюбки поділимося з іншими громадським активістами.

  •  Що мотивує вас займатися громадською діяльністю?

Кількість людей, які потребують нашої поради, соціальної підтримки, правового захисту, на жаль, з кожним роком збільшується. Тому маємо допомагати цим людям з огляду на знання та наш досвід.

  • Які основні цілі та плани на майбутнє?

За ціль маємо усвідомлення необхідності переходу на суто проєктне фінансування від різних донорів, вдосконалення навиків їх пошуку, та написання проєктів при незмінній орієнтації відгуків на потреби спільноти нашого громадського об’єднання. До глобальних планів відношу наполегливість у відстоюванні пропозицій до вдосконалення законодавчих та нормативно-правових актів, які необхідно спрямувати в сторону адресності для кожної людини з інвалідністю.

  • Що порадите активістам, які тільки розпочинають свій шлях?

Не буду оригінальним – усвідомте чи ця стезя Ваша, чи зможете Ви йти нею, чи вірите Ви у свої знання, сили та досвід? Якщо так – тоді вперед, адже саме Вашої участі потребують люди!

Матеріал підготувала координатора проєкту «Центр розвитку громадської активності» у Хмельницькій області Ольга Мороз.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль