fbpx

Алла Дахновець: «Не зупинятися попри будь-які труднощі, оскільки з труднощами не стикається лише той, хто нічого не робить»

Рубрика Новини

У рубриці #ЛідериЗмін ми продовжуємо знайомити наших читачів з громадськими активістами, чия діяльність надихає нас і дає надію на краще майбутнє для нашої країни.

Сьогодні ми познайомимо вас з Аллою Дахновець – активісткою, волонтеркою, засовницею ГО «Осередок змін», начальницею відділу економіки, інвестицій, енергоменеджменту та туризму Сатанівської ОТГ. Вона знає як вигравати гранти на розвиток регіону, організовувати спеціалістів навколо єдиної цілі та вдало впроваджувати задумані ініціативи в життя.

  • Розкажіть про себе, свої хобі

Мене звати Дахновець Алла, народилася та проживаю в Сатанівській об’єднаній територіальні громаді. У 2007 році закінчила Сатанівську ЗОШ. Маю дві вищі освіти: у 2012 році закінчила Кам’янець-Подільський національний університет ім. Івана Огієнка за спеціальністю «Вчитель математики та інформатики», у 2020 році – Хмельницький університет управління та права ім. Леоніда Юзькова за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування». Впродовж 4 років працювала вчителькою математики та інформатики в Бубнівському НВК, останніх 4 роки працюю в Сатанівській селищній раді: перший рік була на посаді спеціаліста з реєстрації місця проживання, а три наступних роки –  начальниця відділу економіки, інвестицій, енергоменеджменту та туризму.

Мої хобі – це активний спорт (велосипед, піші прогулянки), читання, фотографування, SMM (ведення соціальних мереж) та навчання новим компетенціям. З 2015 року активно проходжу навчальні курси з підвищення кваліфікації (онлайн та офлайн), портфоліо складає 27 сертифікатів/дипломів за успішне проходження навчальних курсів.

  • Як Вас можна описати читачам одним реченням?

Я реаліст по життю, вольова, рішуча, наполеглива та справедлива особистість, яка не боїться невдач.

  • Ви працюєте в органі місцевого самоврядування Сатанівської селищної ОТГ, чи вдається співпрацювати з громадськими активістами?

Я і сама є громадською активісткою в Сатанівській ОТГ. Впродовж 4 років я співпрацюю з працівниками та працівницями різних структур на локальному, регіональному та національних рівнях, більшість з цих осіб також є, в тій чи іншій мірі, активістами власної справи. Проте, при реалізації проєктів в неурядовому секторі та органі місцевого самоврядування, я мала змогу співпрацювати з активістами із різноманітних сфер, таких як художники (розпис, художники-муралісти, художниці аква гриму), хенд-мейд майстрині, майстри з виготовлення дерев’яних виробів, декоратори фотозон, фотографи, лицарі та лучниці (для проведення реконструкції у 2018 році). Також я працювала з місцевими, регіональними та міжрегіональними колективами на фестивалі «SATaniv FEST» 2018 та 2019 роках, допомагала у проведенні марафону «VELOмандри» 2018 і 2019 роках.

  • Коли й чому розпочали громадську діяльність? Що спонукало вас до цього?

З 2016 року я займалася активною волонтерською діяльністю в ГО «Єднання та розвиток громади», маю успішний досвід реалізації двох проєктів з даною організацією. У 2019 році з командою однодумців ми створили ГО «Осередок змін» і у своєму багажі вже маємо 2 грантові проєкти та портфоліо написаних проєктів, які при доопрацюванні можна подавати на інші конкурси.

Саме робота в Сатанівській ОТГ спонукала мене до встановлення чітких особистісних кордонів, допомогла сформувати цінності та відкрити можливості з розвитку громадського сектору в громаді, частиною якої я є!

  • Пам’ятаєте, який проєкт був першим?

Звичайно, це був спільний проєкт між ГО «Єднання та розвиток громади» та ГО «Ініціативна Шумщина», яка наразі має назву «Центр розвитку ініціатив “ІнСорс”», Сатанівською селищною і Шумською міською радами, проєкт мав назву «Сатанівсько-Шумська громадська майстерня» за підтримки спілки «Громадські ініціативи України».

  • Які виклики були перед вами?

Усіх і не згадаєш… Мені раніше було важко працювати в команді, оскільки привикла покладатися лише на себе, але в цьому питанні я вже маю успіхи. Виклики є завжди, при реалізації будь яких завдань, чи то виконання поточної роботи, чи виконання проєкту. Головне – не впадати в паніку та вирішувати все поступово та з «холодною» головою, що мені вдається, все ж таки, важко.

  • Соціологи стверджують, що наразі в Україні лише 3-5% мешканців є активними. Яка ситуація у вашій громаді?

У Сатанівській ОТГ ця статистика є плачевною та потребує докорінного взяття даного питання під контроль, чим ми і займаємося в міру можливостей. Один із механізмів – це розроблена та прийнята у 2019 році Програма Бюджету участі Сатанівської ОТГ на 2020-2022 роки. Цьогоріч вперше впроваджувався інструмент прямої демократії, що показав позитивний результат – 6 проєктів переможців з 15 поданих, та 13 допущених до голосування. Усі вони успішно реалізовані, а автори проєктів-переможців наразі готують звіти. Саме така успішна діяльність стимулює до створення осередку громадських активістів в Сатанівській ОТГ.

  • Якими проєктами найбільше пишаєтеся? Які у них джерела фінансування і де Ви його шукаєте?

Усіма без виключення! Якщо говорити про грантові проекти, можна виділити:

  • «Створення Центру надання адміністративних послуг в Сатанівській ОТГ», реалізований Сатанівською селищною радою за підтримки Програми «U-LEAD з Європою»;
  • «Веломандри по Сатанівській громаді», реалізований Сатанівською селищною радою в рамках проєкту «Зелене світло для велоруху в громадах», який виконувався ГО «Асоціацією велосипедистів Києва» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою»;
  • «Розвиток культури у Сатанівській селищній ОТГ – інвестиція в людський капітал і конкурентоспроможність громади і регіону», реалізований Сатанівською селищною радою за підтримки Українського культурного фонду;
  • «Створення Центру надання соціальних послуг в Сатанівській ОТГ», реалізований Сатанівською селищною радою за підтримки Програми «U-LEAD з Європою»;
  • «Ревіталізація культурного простору» в рамках Програми «Успішні локальні громади» 2019, що фінансувався Фондом «Освіта для демократії» (Варшава, Польща), громадська організація «Наше Поділля» (Вінниця) та Громадська організація «Точка доступу» (Краматорськ).

Зараз в нашій ОТГ є проєкт «Жіночий Business Camp з розвитку зеленого туризму в Сатанівській ОТГ», який реалізує ГО «Осередок змін» в партнерстві з Сатанівською селищною радою і за підтримки Асоціації міст України та Федерації канадських муніципалітетів (ФКМ) «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС).

  • Чим ще ваша організація може бути корисною для інших?

Наша ГО «Осередок змін» поки що досить молода, проте має креативну та компетентну команду з амбітними цілями, що працює на результат, має успішний досвід реалізації проєктів, співпрацює з іншими установами та організаціями, що дозволяє мені вважати нашу ГО конкурентоспроможною в громадському секторі на теренах ОТГ, а в подальшому – всього регіону.

  •  Що мотивує вас займатися громадською діяльністю?

Те, що і всіх: результати діяльності, нові знайомства, успіхи учасників,

  • Які основні цілі та плани на майбутнє?

Мої основні цілі та плани:

  1. Розвиток Сатанівської ОТГ в соціальному, економічному та культурному вимірах;
  2. Підвищення інвестиційної привабливості курортної території Сатанова як туристичної «родзинки» Поділля;
  3. Покращення конкурентоспроможності Сатанівської ОТГ шляхом диверсифікації економіки, створення робочих місць та розвитку підприємницьких ініціатив в ОТГ;
  4. Сприяння створенню платформи для підтримки бізнесу, залучення інвестицій, розвитку інфраструктури, навчання, освіти та соціальної активності в ОТГ;
  5. Забезпечення якісного медичного обладнання для первинної ланки надання медичних послуг;
  6. Маркетинг території;
  7. Підвищення якості надання культурно-дозвіллєвих послуг. Забезпечення місця для дозвілля, відпочинку та занять спортом.
  • Що порадите активістам, які тільки розпочинають свій шлях?

Не зупинятися попри будь-які труднощі, оскільки з труднощами не стикається лише той, хто нічого не робить. І, як говорить моя хороша знайома, «Собаки гавкають – караван іде!», тому ніколи не беріть близько до серця думки та людей, які не планують робити добрі та безкорисливі справи, а лишень докоряють. Моя порада: не звертати увагу та йти вперед до власної цілі, аби зміцнювати потенціал громад, в яких Ви живете. Та ніколи не бійтеся мріяти!

Матеріал підготувала координатора проєкту «Центр розвитку громадської активності» у Хмельницькій області Ольга Мороз.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль