fbpx

На Рівненщині освітяни обговорили закінчення навчального року

Рубрика Новини
МістоРівне

У регіональному офісі «U-LEAD з Європою» у Рівненській області організували інформаційну сесію для освітян з територіальних громад. Партнером заходу виступило Управління Державної служби якості освіти у Рівненській області.

Як відзначив керівник регіонального офісу Руслан Сивий, освіта – один з ключових напрямків, який чи не найбільше цікавить територіальні громади Рівненщини. «Експерти U-LEAD на регулярній основі проводять для громад заходи щодо освіти, готують роз’яснення законодавства та надають рекомендації з проблемних питань», – розповів Руслан Сивий.

На думку керівника Управління Державної служби якості освіти у Рівненській області Святослава Сидорука, надання якісних освітніх послуг – це спільна відповідальність влади різних рівнів, керівників навчальних закладів, вчителів та батьків.

«В умовах війни надзвичайно важливо, щоб заклади освіти надавали максимально якісні послуги. Для цього у територіальних громадах мають працювати над покращенням освітнього процесу та надавати всіляку підтримку освітянам», – наголосив посадовець.

Святослав Сидорук розповів, що в 60-ти територіальних громадах з 64-ох створені органи управління освітою. За його словами, в більшості випадків це відділи, управління чи сектори, які мають повноваження за кількома напрямками – освітою, культурою, спортом, соціальним захистом тощо.

Фахівець обговорив з присутніми останні законодавчі зміни та проблемні питання, які виникають в їхній роботі під час дії воєнного стану.  Святослав Сидорук нагадав основні права та обов’язки засновників закладів освіти, окремо зупиняючись на господарських та кадрових питаннях.

У зв’язку із реорганізацією навчальних закладів актуальним стало питання зміни їхнього назви. Святослав Сидорук повідомив, що повне найменування закладу загальної середньої освіти включає інформацію про його тип, територіальну належність та організаційно-правову форму.

«Повне найменування закладу загальної середньої освіти може додатково містити інформацію про власну назву, номер закладу чи найменування засновника чи засновників, а також про присвоєне закладу відповідно до вимог законодавства ім’я або псевдоніму суспільно-політичного і громадського діяча, захисника Вітчизни, діяча науки, освіти, культури та інших сфер суспільного життя», – додав експерт.

На заході не оминули й увагою питана тривалості навчального року. Відтак, в законодавстві зупинилася дія положення, яка передбачала тривалість навчального року у вигляді 175 навчальних днів. В кожному регіоні, та, навіть, територіальній громаді, терміни закінчення навчального року визначаються індивідуально, але це має статися не пізніше 30 червня 2023 року.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль