fbpx

Громадам Рівненщини роз’яснили їхні повноваження сфері продовольчої безпеки

Рубрика Новини
МістоРівне

Експерти Програми «U-LEAD з Європою» допомагають громадам долати виклики війни. Питання продовольчої безпеки одне з ключових для громад, враховуючи ситуацію з продовольством після початку повномасштабного вторгнення. Для представників територіальних громад з Рівненської області  команда регіонального офісу U-LEAD організувала інформаційну сесію щодо продовольчої безпеки.

Радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування «U-LEAD з Європою» Андрій Погорілий зазначив, що в національному законодавстві поняття продовольча безпека розглядається як захищеність життєвих інтересів людини, яка виражається у гарантуванні державою безперешкодного економічного доступу людини до продуктів харчування з метою підтримання її звичайної життєвої діяльності. Про це йдеться у Законі України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.2004 року».

«Продовольча безпека відноситься до економічної безпеки та входить до числа восьми політик національної безпеки. Розроблена Стратегія розвитку національної безпеки України дає безпосередній поштовх до розробки загальної стратегії продовольчої безпеки. У цьому процесі одну з ключових ролей відіграватимуть органи місцевого самоврядування», – наголосив експерт.

За словами Андрія Погорілого, питання продовольчої безпеки входить число пріоритетних напрямків діяльності органів місцевого самоврядування. Громади мають інструменти для забезпечення продовольчої безпеки в громаді, але їх слід адаптувати до сучасних викликів.

Радниця з питань децентралізації та місцевого самоврядування Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Хмельницькій області Вікторія Сокуренко підкреслила необхідність підготовки в територіальних громадах програм продовольчої безпеки. Вона підкреслила, що така програма дозволять органам місцевого самоврядування напрацювати конкретні кроки, які допоможуть їм долати виклики, пов’язані з кризовими ситуаціями.

Керівниця регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області Олена Тертишна,  презентувала учасникам заходу кращі практики розробки та впровадження органами місцевого самоврядування програм продовольчої безпеки.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

 

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль