fbpx

Триває прийом заявок на конкурс «Кращі практики місцевого самоврядування».

Рубрика Новини

До 30 вересня 2021 року триває прийом заявок на конкурс «Кращі практики місцевого самоврядування».


То хто ж стане переможцем 10-го, ювілейного, конкурсу?

Нагадаємо, що він започаткований в Україні у 2012 році Центром експертизи реформ місцевого самоврядування Ради Європи в рамках загальноєвропейської ініціативи, а з 2014 року його організатором є Мінрегіон.

За цей час конкурсна комісія, склад якої оновлюється щороку, з 1348 практик-учасниць кращими визнала 271, які представляють органи місцевого самоврядування всіх рівнів з усіх областей та Автономної Республіки Крим (4 практики-переможці у 2012 та 2013 роках).

Сьогодні на мапі України позначено 146 населених пунктів, які мають у своєму нагородному арсеналі відзнаки Мінрегіону та Ради Європи. Серед них є й такі, що здобували в один рік дві, а то й три відзнаки. Так, Івано-Франківська міська рада є флагманом серед переможців, вона має найбільше відзнак – 12, Тростянецька (Сумська обл.) – 11. Більше трьох відзнак мають десять органів місцевого самоврядування, по три – шістнадцять, по дві – двадцять. Таким чином, 48 ОМС з року в рік є постійними учасниками конкурсу і щоразу вони мають чим дивувати і надихати інших. Наприклад, Новопсковська селищна рада Луганської області тричі брала участь в конкурсі й кожного разу була відзначена дипломом І ступеня.

Активними учасниками конкурсу є сільські, селищні та міські ради. Незначний відсоток серед фіналістів складають районні та обласні.

Серед обласних рад переможцями є Волинська (2013, 2014), Дніпропетровська (2014 – 3 відзнаки, 2018 – 1), Кіровоградська (2014), Львівська (2013, 2018, 2019), Миколаївська (2013), Полтавська (2017, 2018, 2020), Харківська (2013, 2014, 2017).

Сподіваємося, що тематика конкурсу 2021 року зацікавить обласні ради і цьогоріч їхній внесок у скарбницю кращих практик місцевого самоврядування буде вагомим та перспективним. Нагадаємо теми:

  1. Згуртованість громади;
  2. Організація системи надання медичних послуг на місцевому рівні в контексті реформи системи охорони здоров’я;
  3. Реалізація проектів стратегічного розвитку.

Варто зазначити, що важливою складовою конкурсу є проведення верифікаційних візитів. За підсумками засідань члени конкурсної комісії виїжджають на місце запровадження практик, які претендують на вихід у фінал, і вже на місці можуть порівняти, чи відповідає опис практики, поданий у заявці,  реальному стану речей. Бували поодинокі випадки, коли верифікація не підтверджувала результативність описаної практики через невідповідність критеріям відбору (ініціативність, інноваційність, ефективність, впливовість, сталість результатів), але були й такі, коли за результатами перевірки члени конкурсної комісії рекомендували Мінрегіону як організатору підвищити статус відзнаки тій чи іншій практиці.

За 9 років дипломом І ступеня відзначено 78 практик, дипломом ІІ ступеня – 68, дипломом ІІІ ступеня – 65 і дипломами «Спеціальна відзнака» – 60 практик громад, які успішно розвиваються, але не зупиняються на досягнутому.

Переможці діляться своїм досвідом під час кущових семінарів, прес-турів. Звичною стала практика організації ознайомчих поїздок до переможців конкурсу за ініціативи самих громад, очільники і мешканці яких прагнуть якісно змінити життя на своїх територіях.

Організатори конкурсу системно сприяють популяризації найкращих практик: видання збірок, тематичних буклетів, проведення конференцій та вебінарів, створення фільмів для програми «Пліч-о-пліч», яка традиційно стартує наприкінці вересня в ефірі Громадського телебачення.

Заявки (https://cutt.ly/QWLqH7P) та підсумки цьогорічного конкурсу мають бути цікавими, оскільки він десятий за ліком, але перший в умовах оновленого адміністративно-територіального устрою.

Це гарна можливість показати спроможність громад, вміння працювати в команді задля розвитку і створення комфортних, привабливих умов для проживання, роботи та відпочинку в своїх селах, селищах та містах.

Джерело – портал “Децентралізація”

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль