fbpx

Молодь Дубенщини і Кременеччини об’єднала мандрівка в Данилів град

Рубрика Новини
МістоРівне

Мандрівка «Незвіданий Уніас» відбулася напередодні Дня Конституції на Тернопільщині. Вона співпала також з Днем молоді, що теж логічно, адже захід був для молоді, про молодь та з молодю.

Даний освітньо-виховний проєкт являється сходинкою до встановлення живого зв’язку далекого минулого із сучасністю, утвердження в молодого покоління гордості за свою Батьківщину. Захід тривав два дні та об’єднав близько 50 дітей шкільного віку з Кременецької та Смизької громад, які мали змогу повправлятися в навичках практичного пластування (табірництво, піонірка, альпінізм), дізнатись про культурну, історико-краєзнавчу та природну спадщини регіону.

Пластуни мандрували мальовничої Данилової гори, що знаходиться поблизу хутора Данилівка Шумського району на Тернопільщині, висота гори – 358 м. Є легенда, про те, що гора отримала свою назву у 1201 р. на честь сина князя Роман Мстиславовича – Данила. Саме тут князь отримав звістку про народження свого сина і на честь цієї події він звелів закласти на горі фортецю, яку назвали град Данилів. У 1240 р. Данилов град виявився в числі трьох волинських міст, які не зміг узяти нападом хан Батий. Проте в 1261 р. за договором між волинським князем Василько Романовичем і ханським темником Бурундаєм фортеця була зірвана, і відтоді не відновлювалася. А от геологічна пам’ятка природи місцевого значення – Троїцька церква, яка знаходиться на горі – єдина кам’яна споруда часів Київської Русі, що збереглася на території Тернопільщини. У 1551 р. вона була реконструйована. Учасники мандрівки мали унікальну нагоду побувати в цих старовинних місцях сили українського народу.

Змаги, гутірки, польова кухня, спільна ватра з іграми та співами, нічний алярм, де діти рятували Мавку від Чугайстрів, які не пускали її додому, практикування в альпінізмі, театралізоване дійство серед лісу, спілкування з друзями та багато іншого – все це подарувало кожному незабутній час та враження.

Запрошені гості Наталка Капінос разом із дочкою Настею навчали пластунів народним танцям «Плескач» (картопля), «Гречаники», «Яків», «Орлиця» та гаївкам «Сухого плота», «Зав’яжемо вінець». А традиційна ватра із улюбленими українськими пісня зробили вечір затишним і родинним.

Мандрівка «Незвіданий Уніяс» відбулася завдяки сприянню керівництва Кременецької громади, НПП «Кремнецькі гори», Кременецького районного відділу Управління ДСНС України у Тернопільській області, а також місцевих підприємців та активістів, які долучаються до розвитку пластового руху у своїх громадах. Організатори переконані, що така мандрівка покладе гарний початок наступним спільним подорожам, які будуть розвивати локальний патріотизм серед молоді, а також забезпечить співдружність пластунів з різних областей.

Facebook
Telegram
Twitter
Автор
Схожі останні новини
Залишіть заявку і ми надамо Вам інформацію, яка Вас цікавить
Телефонуйте
Пишіть нам у месенджери
Заходьте
вул. Олени Кульчицької 2, Тернопіль